Compromís inicia el procés de primàries amb l'obertura de candidatures

Les persones aspirants es poden presentar fins al 3 de febrer i podrà participar-hi tota la ciutadania

Acte de Compromís a Alacant
Imatge d'un acte de Compromís a Alacant

Compromís enceta aquest dilluns el procés de primàries de les eleccions autonòmiques i municipals de 2023 amb l'obertura del termini per a presentar candidatures i la inscripció al cens per a poder triar les llistes.

El cens de les primàries estarà compost per les persones que ja figuren com a militants o simpatitzants de la coalició o els partits que la formen i totes aquelles persones que del 9 de gener al 3 de febrer (ambdós inclosos) s'inscriguen a través del lloc web habilitat.

Des de la coalició destaquen que les primàries són una expressió “inequívoca de la ferma creença en la democràcia participativa interna i externa”, i expliquen que són l'única formació que “aposta elecció rere elecció per unes primàries obertes on tota la ciutadania confecciona les llistes i tria i ordena les persones candidates”.

Per a poder votar en les primàries només cal acreditar empadronament a la Comunitat Valenciana, ser major de 16 anys i manifestar la voluntat de compartir els valors de Compromís en el formulari d'inscripció.

A partir del dia 16 i fins al 20 de gener els candidats i candidates procediran a la recollida dels avals establits per a poder formar part de les primàries. En el cas de la votació per a triar candidat o candidata a la Presidència de la Generalitat seran necessaris 430 avals; per a número dos per la circumscripció de València, 203 avals; per a encapçalar la llista a la circumscripció d'Alacant, 70, i a la de Castelló, 33. Per a formar part de la resta de la llista els avals necessaris són 81 per a la circumscripció de València, 28 per a la d'Alacant i 14 per a la de Castelló.

Compromís afronta les primàries amb el repte de satisfer les aspiracions de les tres parts de la coalició: Més, Iniciativa i VerdsEquo. De moment, en els primers llocs de les llistes ja es postulen, sense massa tensions aparents, Joan Baldoví com a candidat per València i a la presidència; Aitana Mas, per Alacant i Vicent Marzà, per Castelló.

No obstant això, en els segons llocs de l'escalafó no s'ha imposat l'acord. A València, tres candidates aspiren a ocupar-lo: la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, l'exsecretària autonòmica i mà dreta de Mireia Mollà, Paula Tuzón, i la directora general de Comerç, Rosana Seguí. En el pla municipal sols hi ha hagut consens a Castelló de la Plana. A València i Alacant es va forçar un acord in extremis que evitara primàries i Elx no ha sigut possible i el sector de Mireia Mollà s'enfrontarà a la candidata de Més. 

Pel que fa a les Corts, Enric Morera es presentarà per a renovar la seua acta de diputat autonòmic i continuar presidint la institució. També ho intentarà el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, investigat en el cas del presumpte encobriment dels abusos de l'exmarit de Mónica Oltra a una menor tutelada.

També et pot interessar

stats