La Comissió de Venècia dictamina sobre la llei d'amnistia després que s'aprove al Congrés

Els membres del plenari en el qual s'adoptarà l'informe definitiu escoltaran, abans, el president del Senat, Miguel Rollán, i la secretària segona del Congrés, Isaura Leal

La bancada socialista durant el ple del Congrés que vota la llei d'amnistia / Efe
La bancada socialista durant el ple del Congrés que vota la llei d'amnistia / Efe

La Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa, aprovarà aquest divendres el seu dictamen final sobre la llei d'amnistia, després d'un primer esborrany que va tindre diferents lectures per part del govern i el Partit Popular, i després que el ple del Congrés haja donat el vistiplau a la norma abans del pas al Senat.

Els membres del plenari en el qual s'adoptarà l'informe definitiu escoltaran, abans del seu pronunciament, al president del Senat, Miguel Rollán, i a la secretària segona del Congrés, Isaura Leal. Fins a Venècia viatjaran també el vicepresident primer de la cambra baixa, Javier Maroto, i la senadora socialista, Ángeles Luna, així com el senador socialista Antonio Gutiérrez Limones, com a representant del comité d'assumptes legals i drets humans del Consell d'Europa (APCE).

La decisió d'aquest òrgan es produirà a penes 24 hores després que el Congrés dels Diputats haja aprovat la llei, que ara haurà de continuar la seua tramitació al Senat.

Fonts del Consell d'Europa no han precisat si finalment la Comissió de Venècia emetrà el seu dictamen sobre la proposició de llei que va presentar el PSOE el mes de novembre passat o si ho farà sobre el text aprovat avui pel Congrés, que incorpora les modificacions acordades amb Junts i ERC.

La Comissió de Venècia ha rebut prèviament les propostes d'esmena que s'han presentat a l'esborrany d'informe, que arriben tant des de la mesa del Congrés com de la mesa del Senat, amb documents, en el cas de la cambra baixa, presentats pel PP, d'una banda, i per PSOE i Sumar, per un altre.

La decisió de la Comissió de Venècia es produeix dues setmanes després que es coneguera l'esborrany del seu dictamen, que va tindre diferents lectures. Mentre el Govern i el PSOE creuen que l'esborrany de la Comissió de Venècia avala una norma "impecable i positiva" i que "compleix amb els estàndards internacionals", el PP considera que la comissió qüestiona diversos punts com la tramitació de la llei a través d'una proposició de llei, al mateix temps que advoca per una reforma constitucional.

L'opinió que ha de formalitzar demà la Comissió respon a una doble petició, una de l'Assemblea Permanent del Consell d'Europa per a realitzar un informe sobre les amnisties a Europa, i l'altra de Rollán sobre la proposició de llei, que va ser una de les condicions dels independentistes catalans per a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats