El comissari de Justícia de la UE convida Espanya a donar “bon exemple” i que renove el CGPJ abans d’assumir la presidència

Reynders admet que canviar el sistema d’elecció dels vocals de l’organisme judicial és “llarg”, però recorda que “des del 2018” n'està bloquejada la renovació

El comissari de Justícia europeu saluda en arribar a un desdejuni informatiu d’aquest divendres a Madrid
El comissari de Justícia europeu saluda en arribar a un desdejuni informatiu d’aquest divendres a Madrid / Eduardo Parra (Europa Press)

El comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, creu que Espanya donaria un "bon exemple" si l'any que ve, quan li toque assumir la Presidència del Consell de la Unió Europea haguera renovat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Reynders ha adoptat, a més, la recomanació de Brussel·les de reformar el sistema d'elecció de l'òrgan de govern dels jutges. Aquest dijous el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska va defendre a València el sistema mixt d'elecció dels magistrats del CGPJ i va insistir a atribuir tota la responsabilitat en el bloqueig al Partit Popular, a qui va acusar d'incomplir la Constitució.

Preguntat per si perillaria per a Espanya aquesta presidència de torn de la UE si quan li toque assumir-la, el segon semestre de 2023, pel fet de no aplicar les recomanacions de l'últim informe comunitari sobre l'estat de dret, Reynders ha apel·lat a donar exemple.

El comissari europeu de Justícia assegura que la publicació del següent informe pot coincidir amb el principi de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, per la qual cosa és "evident", ha continuat, que "sempre serà millor donar un bon exemple".

"Estaria molt bé que al començament de la seua Presidència demostre que va ser possible implementar les diferents recomanacions", ha manifestat Reynders, qui considera que, amb un pas d'aquest calat, Espanya aconseguiria un "efecte reputacional". "És important demostrar que al començament d'una tasca tan important com la Presidència ha sigut capaç de dur a terme el camí correcte", ha afegit.

Espere que en els pròxims mesos hi haja una solució i tinguem l'oportunitat d'avaluar un esborrany de llei sobre la reforma Didier Reynders - Comissari de Justícia de la Unió Europea

Reynders ha reconegut que canviar el sistema d'elecció del CGPJ perquè els jutges trien als seus vocals és un "procés llarg", però ha recordat que el "bloqueig" es dona "des del 2018".

"Espere que en els pròxims mesos hi haja una solució i tinguem l'oportunitat d'avaluar un esborrany de llei sobre la reforma. Estic segur que es trobarà una bona solució. Ha d'haver-hi més forces polítiques en les negociacions", ha reclamat Didier Reynders.

 

També et pot interessar

stats