Lesmes obri el procés per a cessar en el càrrec

 El president del CGPJ preveu convocar un ple extraordinari el 3 d'octubre com un ultimàtum per a forçar un acord i ja després dimitir

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes
El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes / À Punt NTC

El president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem, Carlos Lesmes, prepara la seua possible dimissió amb un informe sobre l'eventual substitució en totes dues institucions, del qual donarà compte la setmana vinent tant a la sala de govern de l'alt tribunal com als vocals de l'òrgan de govern dels jutges.

El CGPJ s'endinsa així en una setmana crucial amb diversos fronts oberts, amb les negociacions en punt mort per a designar els dos magistrats del Constitucional i la possible dimissió de Lesmes, just la setmana en què el comissari de Justícia de la CE, Didier Reynders, visita Espanya per a mediar en la renovació del CGPJ.

En el seu discurs d'obertura de l'any judicial, el passat dia 7, Lesmes va amenaçar de dimitir si PP i PSOE no s'asseien a negociar d'una vegada per totes la renovació del Consell, o li retornen les competències perquè puga abordar els nomenaments d'òrgans judicials que no pot realitzar per estar en funcions.

Ara bé, en tot cas la dimissió de Lesmes no apunta a la pròxima setmana atés que està implicat personalment en la renovació dels dos magistrats del Constitucional. El seu pla preveu que les negociacions hagen culminat o estiguen encarrilades, la qual cosa hui dia no és el cas.

Conscient que no hi haurà acord entre conservadors i progressistes per als nomenaments en el ple ordinari del dia 29, Lesmes preveu convocar un ple extraordinari el 3 d'octubre com a ultimàtum per a forçar un acord i ja després dimitir.

Font jurídiques consultades per Efe asseguren que ell no pot presentar-se davant el rei el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, després del seu discurs d'obertura de l'any judicial en presència de Felip VI, perquè la seua dimissió no està vinculada a l'acord per a renovar el TC sinó a la renovació del Consell, de la qual no hi ha novetats.

El primer pas cap a la dimissió efectiva va ser encarregar al gabinet tècnic de l'òrgan de govern dels jutges que examinara els mecanismes de substitució en la presidència del Suprem i del CGPJ i que en estar el Consell en funcions, no pot elegir-se un nou president.

Aquest informe, fet públic aquest divendres, destaca la titularitat conjunta i indissociable de la presidència de totes dues institucions, és a dir, no està previst per llei que hi haja un president del Suprem i un altre del Consell, ha de ser el mateix.

Així les coses, el substitut natural és el vicepresident del Tribunal Suprem, com així ho garanteix una sentència del Constitucional que diu que "cap vulneració de la Constitució és d'apreciar en què el legislador haja disposat que la substitució del president del Tribunal Suprem pel vicepresident del mateix ho serà, quan siga procedent, no sols per al Tribunal Suprem, sinó també per al Consell".

Però resulta que el vicepresident Ángel Juanes va deixar el càrrec en 2019 per jubilació i des de llavors el lloc ha sigut cobert interinament pel president de sala del Suprem més antic, actualment Francisco Marín Castán, la qual cosa suposa que exerceix en funcions totes les prerrogatives del càrrec, inclosa la substitució en la presidència de totes dues institucions.

Sobre aquest tema, l'informe assenyala que en cas que Lesmes dimitisca, la substitució serà de manera automàtica, sense necessitat d'acte o cap acord tal com estableix la Llei orgànica del Poder Judicial.

També et pot interessar

stats