Catalá, sobre la remodelació de govern de Puig: "El Botànic està sec"

La síndica del PPCV a les Corts demana a Oltra "coherència" i que assumisca responsabilitats en el cas pels abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat

La síndica del PPCV en les Corts, María José Catalá, aquest dimecres / À Punt NTC

Esgotat i bloquejat. És com veuen des del PPCV, principal partit de l'oposició, el govern valencià de coalició que encapçala el socialista Ximo Puig i integren també Compromís i Unides Podem. Entrevistada aquest dimecres en Les notícies del matí, la síndica en les Corts i secretària general del PPCV, María José Catalá, ha assegurat que la remodelació escomesa pel cap del Consell orientada a rellançar l'acció de l'executiu no és més que una "crisi de govern" que s'ha vist obligat a enfrontar "obligat per les circumstàncies", principalment l'eixida de Manolo Mata com a síndic del PSPV a les Corts i la "precipitada" dimissió de Vicent Marzà, ja exconseller d'Educació. "El Botànic està sec", ha resumit la portaveu parlamentària, que veu consumida "la il·lusió de l'inici" i les "bones voluntats" pel pas del temps i el que ha qualificat de "convivència difícil" entre els tres socis de l'executiu. 

Catalá pensa que els casos judicials que afecten el germà de Puig i la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, han tensat el Consell i en bloquegen la gestió. "S'ha acreditat que, després de dues legislatures, els grans temes que pretenien defensar no han arribat a bon port i continuen encallats", ha lamentat la política popular, que ha posat d'exemples la qüestió de l'infrafinançament valencià i les protestes dels regants per la mancança d'aigua. 

Després de dues legislatures, els grans temes que pretenia defensar el Consell no han arribat a bon port i continuen encallats

A la vicepresidenta Oltra, que està a les portes de ser investigada judicialment per la gestió d'Igualtat en el cas d'abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat a mans de l'exmarit, li demana coherència i que assumisca les responsabilitats polítiques pertinents. "Hi ha una sentència que posa negre sobre blanc i que diu que la Conselleria va ser hostil amb la menor i en va desacreditar el testimoni", ha subratllat la síndica del PPCV, que considera la situació d'Oltra com el "gran problema" del govern valencià.

Hi ha una sentència que posa negre sobre blanc i que diu que la Conselleria va ser hostil amb la menor i va desacreditar-ne el testimoni

I li ha retret per això que s'haja posat "la ratlla" ella mateixa: "Aquella coherència de la vicepresidenta que jo vaig conéixer quan estava en l'oposició, demanant dimissions permanentment en els casos que afectaven les responsabilitats d'un conseller no és la vicepresidenta que hui conec", ha manifestat. A més, ha avançat que el PPCV estudia personar-se en el cas.

Més contundència en el finançament autonòmic

La número dos del PPCV ha dit també que el seu partit té "clara" la necessitat del canvi de model de finançament per a la Comunitat Valenciana, però demana una reclamació més ferma del president Puig davant el Govern d'Espanya perquè accelere els treballs per a escometre la reforma. Començant per convocar un Consell de Política Fiscal i Financera per a abordar les al·legacions a l'únic esborrany que ha presentat fins ara el Ministeri d'Hisenda i que "no convenç ni tan sols al Consell". "Li exigirà a Pedro Sánchez que avance en aquest assumpte en els mesos que queden de legislatura?" s'ha preguntat la diputada autonòmica, que ha lamentat que "en moltes ocasions se li demana a l'oposició que estiga convençuda sobre qüestions en què la iniciativa ha de portar-la el govern". "La pilota, està clar on està", ha resumit. 

Horitzó electoral

Ja en clau electoral i de cara a l'últim tram de la legislatura, la secretària general del PPCV ha reivindicat el seu partit com l'única alternativa al govern de PSPV i Compromís en la Generalitat i ajuntaments com el de la ciutat de València. Ha assegurat, de fet, que són els socialistes, i no Vox, el "principal rival" a batre les eleccions autonòmiques de 2023. "Aspirem a governar i tindre una majoria prou folgada, com a Madrid, per a poder constituir un govern efectiu, sense excessives hipoteques, i poder governar amb tranquil·litat", ha dit. I ha remarcat que "sols el PP frenarà qüestions com la immersió lingüística o l'aigua".

També et pot interessar

stats