Castelló demana més protecció per a les confraries de pescadors davant la pesca il·legal

En una declaració institucional, l'Ajuntament ha demanat al govern de la Generalitat cursos gratuïts de mariner pescador per a garantir el relleu generacional

Pescadors de la Comunitat Valenciana
Pescadors de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dilluns, durant el ple ordinari corresponent al mes de març —i per unanimitat— una declaració institucional en suport a les confraries de pescadors i contra la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada.

La declaració institucional, presentada de manera conjunta pel Partit Popular i el PSPV, recull la importància estratègica del sector pesquer per al país i recorda "les grans dificultats que travessa i ha travessat al llarg de la història". A més, posa l'accent que "el sector de la pesca de litoral de la província de Castelló s'enfronta en els últims anys a la reducció continuada dels dies possibles de pesca promoguda per la Unió Europea".

Així, s'ha acordat entre un decàleg de mesures, on destaca la petició dirigida al govern d'Espanya perquè "desenvolupe polítiques públiques destinades a la projecció i desenvolupament de l'economia blava al nostre país". També han reclamat mesures en l'àmbit europeu "que reforcen els sistemes de control per a evitar la importació de productes procedents de pesca il·legal, no declarada i no reglamentada".

A més, exigeixen una reducció dels impostos que graven els hidrocarburs "amb la finalitat de reduir el nivell de preus del gasoil que utilitzen les embarcacions i aconseguisquen una major rendibilitat".

També denuncien la complexa gestió de les ajudes al sector, ja siga per a modernització, per a aturs biològics o per altres qüestions, tractant-se d'un sector "que competeix en el mercat amb peix capturat per vaixells de països que no compleixen amb els estàndards europeus", el que consideren que crea un desavantatge competitiu per a la seua flota, dificulta la sostenibilitat econòmica i social i posa en risc el sector pesquer, tal com reclama el sector.

La declaració institucional es dirigeix així mateix al govern de la Generalitat i reclama que la institució autonòmica "impartisca cursos gratuïts de mariner pescador per a continuar incorporant nous professionals i, així, garantir el relleu en aquesta activitat". També sol·licita, tant a l'executiu central com al consell, "l'exoneració dels cànons d'explotació i ocupació de les llotges".

També et pot interessar

stats