Camps es descarta per a tornar a presidir la Generalitat: "Això ara no té sentit, però hi ha moltes opcions"

L'excap del Consell, recentment absolt en el juí pels contractes amb la trama Gürtel, tanca la porta a anar-se'n a altres partits: "Jo soc del PP i no té sentit estar en un altre lloc que no siga el PP"

L'expresident Camps, este dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de juny 2024 - 09:46 Actualitzat: 03 de juny 2024 - 12:47

L'expresident de la Generalitat Francisco Camps (PP) no té al cap tornar a primera línia de la política per la via d'ostentar el màxim càrrec institucional de la Comunitat Valenciana, que actualment ostenta el també popular Carlos Mazón. Després que l'Audiència Nacional l'ha absolt en el juí pels contractes amb Orange Market, la branca valenciana de la trama Gürtel, l'última causa que tenia pendent, l'exmandatari autonòmic inicia un dilluns sense tindre cap imputació judicial en l'historial "per primera vegada en quinze anys" segons ha bromejat ell mateix en els micròfons de Les notícies del matí.

Camps ha acudit a una entrevista en À Punt, la radiotelevisió pública valenciana, per a parlar del seu futur immediat ara que ha finalitzat el seu periple en els tribunals que s'ha allargat més d'una dècada i que el va obligar a dimitir com a cap del Consell el juliol de 2011, just després d'haver guanyat les eleccions autonòmiques per tercera vegada. Instants després de conéixer-se el veredicte de l'Audiència Nacional, el també exlíder del PP ja va manifestar obertament la seua intenció de tornar a la política. "És la meua voluntat, il·lusió i vocació, treballar per al PP o en el PP per als valencians i els espanyols" ha assegurat.

Té clar que el seu futur està en el partit de la gavina i descarta anar-se'n a cap altre, a pesar que alguns com Vox —ha revelat— el temptaren per a passar-se a les seues files: "Jo soc del Partit Popular en el sentit sentimental i personal, he sigut militant 42 anys, el meu partit és el PP, cap dubte". Però vol prendre's les coses amb calma perquè ara "té tot el temps del món al davant".

Sí que ha tancat la porta, tot i això, a l'opció de tornar a presidir la Generalitat, un càrrec que va ostentar durant huit anys (2003-2011), i que, com ha dit, és "el màxim que un valencià pot assolir políticament", perquè el panorama polític i social de la Comunitat Valenciana "ha canviat clarament". "Ja he sigut president de la Generalitat, això ara no té sentit. Tenim un gran president, Carlos Mazón, que ho està fent fenomenal", ha remarcat abans de llançar que "hi ha moltes opcions" més enllà d'això. Política valenciana o nacional, i en quin nivell de responsabilitat, seran dilemes que té intenció d'abordar amb Alberto Núñez Feijóo, el líder nacional del PP, "sense presses".

El meu partit és el PP i no té sentit estar en un altre lloc que no siga el PP. Soc del PP i forme part de la història del PP
Estic perfecte, amb il·lusió i més força que mai

Cap responsabilitat política pels contractes amb la Gürtel

Francisco Camps també ha dit que amb l'absolució s'acaben totes les responsabilitats judicials que l'afectaven i s'ha negat a admetre cap responsabilitat política pels contractes que la trama capitanejada per Francisco Correa —que acumula diverses sentències condemnatòries en els tribunals, inclòs este últim juí— va aconseguir en l'administració autonòmica valenciana. "Fa quinze anys que treballe la meua honorabilitat. Els jutjats ja han parlat i això ja és passat" ha dit l'expresident, que no s'ha mostrat preocupat perquè la sentència encara no és ferma i es pot recórrer. "Està molt ben tancada, amb els fets provats" ha afegit.

D'altra banda, Camps ha contradit Mazón quan la setmana passada, després de celebrar l'absolució, va dir que el PP valencià esperaria que la resolució judicial siga ferma per a tornar el carnet de militant a l'expresident. "El carnet del PP l'he tingut sempre, he continuat pagant la meua quota com a afiliat", ha assegurat l'anterior líder dels populars valencians que, a més, ha dit desconéixer estes declaracions del seu successor.

El carnet del PP l'he tingut sempre, he continuat pagant la quota

A més, ha aclarit que no va dimitir com a cap de l'executiu valencià obligat per la cúpula del PP nacional, sinó que va ser ell qui va decidir fer-ho perquè li obririen juí oral pel cas dels trages: "Era el més coherent en la meua manera d'entendre la institució que representava. No podia portar el president de la Generalitat al banc dels acusats", ha argumentat Camps, fent referència a un procés judicial en què estava imputat des del 2009 i del qual el va exculpar un jurat popular el gener del 2012. Ara, més d'una dècada després, ha posat punt final a un periple judicial llarg en el qual, com ell ha recalcat, ha guanyat cadascun dels processos que l'han esguitat.

Amb mi, Canal 9 no s'hauria tancat mai en la vida

En un altre punt de l'entrevista, l'expresident s'ha espolsat la responsabilitat del tancament de l'antiga Canal 9, decisió adoptada pel Consell que va liderar el seu successor, Alberto Fabra. "Jo no vaig tancar Canal 9 i amb mi no s'hauria tancat mai en la vida. Teníem un projecte perfecte perquè no es tancara", ha assenyalat el popular, que ha lamentat també que la radiotelevisió hereva, l'actual À Punt, siga un projecte "sectari i ideològic".

El moment més tens de la conversa amb Camps ha esclatat arran d'una pregunta formulada pel director de la Cadena Ser a la Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, que insistia aprofundir en les responsabilitats polítiques de l'expresident per ser el màxim responsable de la Generalitat quan es tancaren contractes públics amb l'entramat de la Gürtel. Un Camps aïrat ha carregat contra el periodista i l'ha interromput per a recriminar-li que faça quinze anys que l'"ataca personalment i políticament". L'enganxada s'ha allargat quasi deu minuts, perquè l'expresident es negava a deixar parlar Guzmán, i tots dos s'han creuat acusacions i retrets fins que el presentador de l'informatiu, Òscar Martínez, ha intercedit perquè el tertulià poguera fer la pregunta.

També et pot interessar

stats