Camarero: "Espere poc en Igualtat de l'exectiu de Sánchez. És un govern de 'hooligans' dissenyat només per a preparar l'amnistia"

La vicepresidenta segona i consellera d'Igualtat, Serveis Socials i Habitatge desconfia de la nova ministra d'Igualtat i sospita que seguirà la mateixa línia "de separació" que atribueixen a les polítiques d'Irene Montero

La vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero / Les notícies del matí

El Consell mira amb desconfiança el nou executiu central del PSOE i Sumar i anticipa friccions en les polítiques d'Igualtat. "Espere poc d'aquest govern. Crec que és un govern de hooligans per a preparar l'amnistia i no aquests temes, que són els que de veritat importen", ha manifestat en Les notícies del matí la responsable de l'àrea a la Generalitat, la vicepresidenta Susana Camarero. De la mateixa manera, ha deixat clar que no li agradava Irene Montero, a qui ha definit com a la "ministra més nociva per a la igualtat de la història d'Espanya" ni tampoc la substituta, Ana Redondo. "M'horroritzen les seues primeres declaracions. Són del puny en alt, de buscar la separació en lloc de la unitat. Estem dient que només es pot combatre la violència de gènere des de la unitat. I si així la busca la ministra, comencem malament", ha explicat. Segons interpreta, Pedro Sánchez ha construït un govern amb "ministres polítics, no gestors ni perfils amb sensibilitat. I em preocupa. Tant de bo m'enganye i vinguen a fer gestió, i no política".

La consellera de Serveis Socials i Igualtat ha visitat À Punt la vespra del primer 25N, Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència contra les Dones, del Consell del PP i Vox. Camarero ha negat que hi haja discrepàncies entre els socis del govern valencià sobre la prioritat en la lluita per a frenar la violència contra les dones i sobre el fet de "traure de l'infern les víctimes", malgrat les diferències sobre el terme violència de gènere. Ho considera "un debat estèril i artificial que mai ha existit en el si del Consell". Assegura que mai hi ha hagut discrepàncies sobre el tema, que s'ha mantingut un discurs únic i que ha assistit unit a totes les concentracions, com ho farà també en les d'aquest 25N.

Camarero ha marcat distàncies amb l'oposició, que condemna els assassinats a dones darrere d'una pancarta amb el lema "Contra la violència masclista", que es va emprar en els huit anys del Botànic. Un terme que rebutja Vox i que va motivar la creació d'una pancarta alternativa del Consell, que parla de "violència contra les dones". Camarero ha criticat la gestió de l'anterior Consell en matèria d'Igualtat, que projecta en l'oposició. Considera que la política de pancartes no salva vides i que el que calen són fets. No obstant això, s'ha mostrat més partidària de corregir que de canviar per complet les mesures actives. "Les polítiques d'igualtat són un mur que es construeix sobre rajoles. No es tracta de destruir-lo. Consisteix a construir més rajoles i fer el mur cada vegada més alt, i aquest govern no flaquejarà per a garantir els drets que necessiten les dones i els fills", ha manifestat.

La política de pancartes no salva vides. Però tampoc es tracta de destruir el mur construït en el passat, sinó de fer-lo cada vegada més alt

Els fets que la consellera posa damunt la taula són un increment del 39% en el pressupost per a previndre la violència de gènere, bona part del qual servirà per a consolidar els centres d'atenció Dona 24 hores. Camarero ha certificat l'aposta del Consell per la prevenció a través de campanyes de sensibilització social en totes les edats i d'informació dels recursos existents. També seran en anglés, segons ha afegit després de recordar que quatre de les cinc dones assassinades enguany a la Comunitat Valenciana eren estrangeres.

La consellera s'ha mostrat molt preocupada per l'augment dels casos de violència sexual a menors d'edat de què alerten informes recents com el de la Fundació ANAR, i que tenen en la violació en grup a Dolores (Baix Segura) l'últim exemple, a la Comunitat Valenciana. Camarero ha assegurat que els implicats se sotmetran a programes integrals de reeducació, "perquè prenguen consciència de la barbaritat i no la tornen a repetir". També s'ha mostrat favorable a polítiques d'educació sexual, en coordinació amb la conselleria d'Educació i les entitats del tercer sector, si bé no ha concretat la fórmula preferible per al Consell.

En una altra de les seues competències, la immigració, Camarero ha acusat el govern espanyol de mentir sobre la desconvocatòria de la sectorial autonòmica sobre la matèria, per falta de consens entre les regions. També els culpa d'ocultar informació sobre els trasllats de persones migrants en els últims mesos a la Península i, particularment, a la Comunitat Valenciana. Ha xifrat aquests trasllats en 1.366 persones.

Sabem amb certesa que estan entrant MENA, cosa que és absolutament il·legal. No val que els porten de qualsevol manera, camuflats amb els majors

"Sabem amb certesa que estan entrant MENA, cosa que és absolutament il·legal... Els menors són responsabilitat de les comunitats autònomes. (...) No val que els porten de qualsevol manera, camuflats amb els majors", ha denunciat, recordant que els menors no acompanyats s'atenen en centres de menors. "El govern no ens els està identificant, no sabem si per a estalviar-se diners o perquè no estan en la gestió de la immigració i només els preocupa traure els vots per al pacte de govern i la investidura", ha denunciat.

Segons ha explicat, la Generalitat només rep una taula Excel amb els hotels on s'allotjaran i no s'especifiquen les edats o els problemes de salut. "A més de tindre un lloc, cal donar-los dignitat, i Sánchez no ho està tenint en compte. Com podem tindre'ls amb un llit i menjar? Necessiten una atenció integral", ha insistit Camarero. "No sabem si hi ha menors, ni durant quant de temps s'hi quedaran. Al carrer encara tenim migrants que venen amb la promesa que arribarien a algun lloc d'Europa i continuen encallats amb la problemàtica de no poder treballar legalment".

"Ordenant" el "desordre normatiu" en Habitatge

Pel que fa a l'habitatge, el tercer pilar de la Conselleria, Camarero s'ha refermat en el compromís de construir 10.000 vivendes durant la legislatura. Ara mateix, segons ha explicat, el departament està "ordenant el desordre que han causat les 33 normatives vigents en matèria d'habitatge", a fi d'accelerar els projectes. Iniciatives publicoprivades en què l'administració facilitarà sòl autonòmic i municipal per a construir les edificacions. La consellera ha lamentat la impossibilitat de la majoria de joves d'emancipar-se pels preus dels habitatges i els lloguers, i ha promés un paquet de mesures, incloent-hi els avals de l'Institut Valencià de Finances per tal de corregir aquesta disfunció.

També et pot interessar

stats