Els ministres del nou govern espanyol prometen els càrrecs i prenen possessió davant de Felip VI

Els 22 membres de l'executiu de Pedro Sánchez acudeixen a La Zarzuela per al nomenament, abans del traspàs de carteres en els respectius ministeris

Foto de família del nou govern espanyol amb el rei Felip VI, després de prometre el càrrec
Foto de família del nou govern espanyol amb el rei Felip VI, després de prometre el càrrec / Chema Moya (Efe)

El nou govern de Pedro Sánchez comença a rodar aquest dimarts. Els 22 ministres —dotze dones i deu homes— que integren el gabinet de coalició PSOE-Sumar han promés els càrrecs davant del rei Felip VI en una cerimònia que s'ha celebrat al Palau de la Zarzuela, en un acte previ al traspàs tradicional de carteres de mà dels antecessors que tindrà lloc en la seu de cada ministeri. 

El Saló d'Audiències ha sigut l'escenari de l'acte protocol·lari, amb presència del president espanyol i els principals representants de les institucions de l'Estat, amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, al capdavant. Tot l'equip de ministres ha escollit la fórmula de la promesa per a prendre posessió del càrrec que ostentarà, en principi durant els pròxims quatre anys, i l'han pronunciada en veu alta davant d'un exemplar de la Constitució obert, sense símbols religiosos en l'estança i en presència del monarca. Tots han expressat el compromís de respectar la Constitució i de mantindre “la lleialtat al rei”.

El primer a acatar la Carta Magna ha sigut Félix Bolaños, que passa a ser titular de Justícia, a més de Presidència i Relacions amb les Corts. Per això li ha correspost exercir com a notari major del Regne en la promesa dels altres ministres. A continuació, han complit el tràmit les quatre vicepresidentes, seguides dels titulars dels anomenats ministeris d'Estat i de la resta en ordre d'antiguitat de cada departament. Sira Rego, encarregada de Joventut i Infància, ha tancat la desfilada. Com ja va passar fa quatre anys, tots els membres del govern han prescindit de la Bíblia i el crucifix, i bona part d'ells ha volgut rematar la promesa fent esment explícit a la presència de les dones en el gabinet ministerial, amb la fórmula també en femení.

Després de la cerimònia al Palau de la Zarzuela, els nous ministres o aquells que continuen en el lloc, però assumeixen una altra cartera o més competències aniran als respectius departaments per a prendre-hi possessió i fer l'habitual traspàs.

Composició del nou govern de Pedro Sánchez
Composició del nou govern de Pedro Sánchez / Miguel Ángel Reino

En el nou Consell de Ministres, que es reunirà per primera vegada ja dimecres al Palau de la Moncloa, hi ha un total de nou cares noves. Sánchez ha apostat per un executiu continuista en la part més essencial —els també anomenats ministeris d'estat—, i per això no toca el seu nucli dur, sinó que el reforça. 

Així, cobra rellevància la figura del fins ara ministre de Presidència, Félix Bolaños, que incorpora també la cartera de Justícia per a fusionar-ho tot en un únic departament. El socialista, mà dreta de Sánchez en l'última etapa de la legislatura passada, no és tot alié a les noves competències que ara assumirà, ja que ha estat al capdavant de les principals negociacions que afecten el ministeri que fins ara havia capitanejat Pilar Llop, com l'última temptativa de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la consumada renovació parcial del Tribunal Constitucional (TC). María Jesús Montero, ministra d'Hisenda i Funció Pública, és una altra de les peces fortes d'aquest executiu, en ascendir també a vicepresidenta quarta. 

Com a nucli fort es mantenen també Nadia Calviño (Economia), Margarita Robles (Defensa), José Manuel Albares (Afers Estrangers,), Fernando Grande-Marlaska (Interior) i Luis Planas (Agricultura). Sánchez també ha premiat Pilar Alegría que, a banda de retenir Educació i Formació Professional, absorbeix la competència d’Esports i serà la portaveu de l’executiu. 

Pel que fa a l’ala de Sumar, amb cinc representants, només repeteix Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona i ministra de Treball. Així, el focus mediàtic se l’enduran els nous ministres de la formació: Ernest Urtasun (Cultura), Mónica García (Sanitat), Sira Rego (Infància i Joventut) i Pablo Bustinduy (Drets Socials). 

També et pot interessar

stats