Bonig, la crònica d'una retirada anunciada

Després de setmanes d’indefinició i tensió al partit, la presidenta popular valenciana cedeix el testimoni

Bonig i Mazón
Isabel Bonig i Carlos Mazón en un acte del Partit Popular

Isabel Bonig ha passat d’assegurar que es presentaria a repetir al capdavant del PP valencià a fer-se a un costat. El desenllaç no s’esperava fins passades les eleccions madrilenyes d'aquest dimarts, però finalment Bonig ha fet públic el que ja es deia als corredors: que no es presenta a la reelecció com a presidenta del PP de la Comunitat Valenciana.

Amb aquest anunci, Bonig cedeix a una tensió interna que ha anat in crescendo en els últims mesos i a les informacions que assenyalen que la direcció nacional del partit volia substituir-la i que li hauria comunicat fa setmanes que el seu candidat per a dirigir la formació és l'actual president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón.

El president de la Diputació d'Alacant i del PP provincial sembla el candidat oficiós de Madrid, encara que de moment no s'ha pronunciat. Mazón té una llarga trajectòria dins el partit i, de fet, ja va ocupar càrrecs de responsabilitat durant l’etapa del PP al front de la Generalitat. Va dirigir l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) entre 1999 i 2003, i va ser director general de Consum entre 2003 i 2007. També va dirigir la Cambra de Comerç d’Alacant durant deu anys.

L’actitud de Bonig ha anat canviant durant les últimes setmanes per més que fins aquest dilluns no ho ha fet públic. El 22 d’abril, l'encara presidenta del PP valencià assegurava que la seua relació amb la direcció nacional del partit estava "fantàsticament bé", però en les seues paraules hi havia un canvi d’actitud, en passar de mostrar la seua voluntat de presentar-se a la reelecció a dir que no parlaria fins que el Congrés estiguera convocat. Tan sols cinc dies després, el 27 d’abril, Bonig es mostrava molesta i demanava “tranquil·litat” perquè deia que veia “massa pressa en alguns”, en referència implícita als “satèl·lits de Génova”, perquè es convocara el Congrés Regional.

Bonig va ser elegida presidenta del PP per aclamació amb el 94% dels vots l’1 d’abril de 2017. En nombroses ocasions havia mostrat la seua intenció de tornar a optar al càrrec. Per exemple, al setembre de 2019, Bonig remarcava en una entrevista a Les notícies del matí que no tenia cap dubte del suport de la direcció nacional al seu lideratge. I va defensar la seua voluntat de tornar a presentar-se a presidir el PP. Però la pressió ha anat creixent, igual que ho ha fet la xifra de candidats a presidir el PP valencià. De forma pública ho han comunicat Stephane Soriano, regidor de Benaguasil, al Camp de Túria, i l'actual alcalde d'Aiora, José Vicente Anaya.

Les aigües al PP valencià tornen a estar regirades. Fins a tal punt que la setmana passada la presidenta del PP a la ciutat de València i portaveu d'aquesta formació a l'Ajuntament, María José Catalá, va demanar "serenitat i generositat" a "tots" els membres del Partit Popular de la Comunitat Valenciana per a afrontar el pròxim Congrés Regional de la formació i el procés previ. Aquest dijous es reuneix la junta directiva per a convocar el pròxim Congrés Regional. 

També et pot interessar

stats