Bernabé critica que Mazón vol ampliar els aeroports valencians sense informes tècnics ni suport del sector

La delegada del govern espanyol critica que el Consell del PP i Vox reclame una segona pista a Alacant mentre que alhora retalla el pressupost a l'aeròdrom de Castelló

Pilar Bernabé, delegada del govern a la Comunitat Valenciana, entrevistada en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Com un "xiquet malcriat". Són paraules textuals de la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en Les notícies del matí per a referir-se a l'actuació del Consell bipartit PP-Vox que lidera Carlos Mazón en les relacions que manté amb l'executiu estatal del socialista Pedro Sánchez. Per exemple en la reclamació d'una segona pista a l'aeroport d'Alacant —recinte gestionat per l'empresa pública Aena—, una qüestió que, a parer de Bernabé s'ha decidit sense un informe tècnic que ho avale. Entrevistada aquest dimarts en la ràdio d'À Punt, la socialista ha retret al govern valencià que exigisca més recursos i l'ampliació dels aeroports valencians dependents de l'Estat sense consultar-ho amb el sector aeroportuari i, alhora, deixe de banda el de Castelló, que li correspon gestionar a l'administració autonòmica. "El Consell té una manera d'actuar que sembla un xiquet malcriat. No es pot estar demanant permanentment mentre tu malbarates les teues infraestructures", ha assenyalat als micròfons de la radiotelevisió pública.

Bernabé ha assegurat sentir-se "perplexa" per la reivindicació del govern valencià perquè es construïsca una segona pista d'aterratge a l'aeròdrom il·licità, petició que es defensarà en un informe elaborat per les cambres de comerç i que es coneixerà d'ací a un mes aproximadament. Tal com ha remarcat, les decisions han de recolzar-se sobre documents tècnics elaborats per experts i no "al revés", com fa —ha dit— el Consell de Mazón amb un informe fet "ad hoc" per a avalar una decisió que és "política" i s'ha pres sense consultar al sector. I ha desafiat Mazón perquè explique quina aerolínia ha dit que no ve a l'aeroport de València o Alacant per falta de lloc: "Si estem perdent oportunitats, que ho diga!" ha insistit.

El Consell actua com un xiquet malcriat. No es pot estar demanant permanentment mentre malbarates les teues infraestructures

La representant de Pedro Sánchez al territori valencià ha criticat que la Generalitat es llance a reclamar "una ampliació que ningú li ha demanat" mentre, al mateix temps, destina menys diners a l'aeroport de Castelló. Un aeròdrom construït "en aquells moments gloriosos" del mandat del PP, que no tenia avions i que estava "perquè el iaio li l'ensenyara als nets". "El Botànic va intentar revitalitzar la infraestructura en els últims huit anys i ara que ell té l'oportunitat de rellançar-la i captar més aerolínies comercials, li pressuposta la meitat d'inversió", ha retret.

En aquest sentit, ha remarcat que la qüestió fonamental no és que els aeroports siguen més grans, sinó que compten "amb els millors serveis" i una bona connectivitat, perquè això és el que els fa competitius. Per exemple, ha esmentat la inversió del Ministeri de Transports per a escometre les obres en la carretera N-220 que milloraran el ramal d'accés a l'aeròdrom de València.

No veig Mazón amb voluntat de governar ni tampoc amb predisposició per a trobar punts d'encontre

Durant l'entrevista, la dirigent del PSPV ha lamentat la postura de "contrarietat i oposició permanent" que ha decidit adoptar el Partit Popular valencià davant de l'executiu espanyol, cosa que fa que "cada vegada és més complex arribar a acords". Especialment en assumptes fonamentals que requereixen el consens de les dues forces majoritàries al Congrés, com és per exemple l'estabilitat pressupostària i la reforma del finançament autonòmic, ha apuntat. "Ja fa quasi un any que el PP governa a la Comunitat Valenciana i de moment sols hem sentit crítiques al govern d'Espanya. No els veig amb voluntat de governar el territori ni tampoc amb predisposició per a treballar junts i trobar punts d'encontre" ha afirmat. Així, Bernabé ha destacat el tarannà dialogant que a parer seu caracteritza l'executiu de Pedro Sánchez i l'ha contraposat a l'actitud del president valencià: "Tinc ganes de trobar aquesta voluntat en Mazón, de moment no l'he trobada".

Zaplana i Olivas, "etapa negra" de la Comunitat Valenciana

L'entrevista a Pilar Bernabé en Les notícies del matí coincideix justament amb l'inici del juí als expresidents valencians Eduardo Zaplana i José Luis Olivas pel cas Erial, que investiga les adjudicacions del Pla Eòlic i de la privatització de les ITV promoguda en 1997. Dues figures, ha opinat, que "simbolitzen una etapa negra de la Comunitat Valenciana" i que són "la cara de la moneda que representa aquell PP que va escampar la corrupció pel territori valencià, sempre emmascarat per unes senyes identitàries falses". Bernabé, que també és secretària d’acció institucional del PSPV, ha contraposat la manera de fer política que atribueix a Zaplana amb "la política útil" que es va dur a terme, a parer seu, durant les dues legislatures del govern del Botànic presidit per Ximo Puig.

Zaplana i Olivas simbolitzen una etapa negra de la Comunitat Valenciana
La llei de concòrdia blanqueja el franquisme de manera obscena

D'altra banda, la socialista també ha parlat sobre la proposició de llei concòrdia, amb què PP i Vox pretenen substituir l'actual llei de memòria democràtica impulsada per l'anterior govern progressista. Una norma que encara ha de tramitar-se a les Corts i sobre la qual ha afirmat que "li costa" anomenar-la "de concòrdia" perquè "blanqueja el franquisme de manera obscena". "La Transició va ser un temps imprescindible per a poder treballar de manera generosa, especialment des d'una part, per a arribar a aquesta concòrdia. Tornar al passat és tornar contra tot" ha assenyalat Bernabé. Per això veu amb bons ulls l'anunci del govern espanyol que portaran aquesta llei, una vegada s'aprove, al Tribunal Constitucional o fins "on siga precís" per a "defendre la memòria de totes les víctimes i els familiars als qui no es pot esborrar simplement per l'aritmètica política del PP".

També et pot interessar

stats