Una dona s'encara amb Zaplana a la porta del jutjat: "Fes la cua!"

Una accidentada arribada a la Ciutat de la Justícia de València, pels retrets d'una ciutadana, precedeix la declaració de l'expresident de la Generalitat pel cas Erial

En vídeo, l'accidentada arribada de Zaplana la Ciutat de la Justícia, on s'ha enfrontat al retret d'una ciutadana pel torn de cua / À Punt NTC / Biel Aliño (Efe)

Ha arribat el moment. Eduardo Zaplana, l'expresident de la Generalitat entre 1995 i 2002, ja declara a l'Audiència Provincial de València pel cas Erial, que investiga les adjudicacions del Pla Eòlic i de la privatització de les ITV durant el seu mandat. L'arribada de l'excap del Consell a la Ciutat de la Justícia ha sigut accidentada. Després de sortejar l'habitual muntanya de periodistes, ha topat amb la protesta enèrgica d'una dona que esperava per a entrar al recinte judicial. "Fes la cua, que estic ací ben prompte", li ha amollat a l'exministre, "a les 9:30 h tinc cita i ve aquest home, amb la caradura i les càmeres… Doncs no, fes la cua darrere meu". Zaplana, que no ha perdut la compostura en cap moment, ha pogut avançar finalment amb la col·laboració d'un agent de la Guàrdia Civil. 

Sis anys després de la seua detenció i més de dues setmanes després que començara el juí, la sala escolta el testimoni de l'excap del Consell. La vista oral va començar el 21 de març, després de dos ajornaments, tombant les peticions de la defensa de Zaplana en la fase de qüestions prèvies. D'una banda, la de traslladar el cas a Madrid, a l'Audiència Nacional. I d'altra, considerar nul·les proves com el registre al despatx de l'exadvocat de Marcos Benavent, el ionqui dels diners, que va ser l'origen de la investigació.  

L'expresident Eduardo Zaplana en els primers moments de la seua declaració davant el tribunal del cas Erial
L'expresident Eduardo Zaplana en els primers moments de la seua declaració davant el tribunal del cas Erial / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció demana dènou anys de presó per a Zaplana com a màxim responsable d'una suposada trama de comissions il·lícites i blanqueig de capitals. En l'escrit d'acusació, el ministeri públic reclama també el decomís de 20,6 milions, dels quals 6,7 ja s'han transferit a l'oficina de recuperació d'actius ORGA. Es tracta d'una quantitat de la qual suposadament es van apropiar tant Zaplana com catorze processats més, en una operativa de presumptes mossegades que es van desviar a paradisos fiscals. 

En el procés hi ha imputat un altre expresident de la Generalitat, José Luis Olivas, que va ser qui el va substituir en el càrrec el 2002. Entre les persones processades hi ha també empresaris de la família de l'expresident de les Corts Juan Cotino i una dotzena dels col·laboradors de Zaplana, alguns dels quals es creu que poden haver pactat amb la Fiscalia reconéixer els delictes per a reduir la pena. 

També et pot interessar

stats