Belarra: "No es pot tindre por de reconéixer que la justícia és imperfecta i a la mínima retrocedir drets"

La ministra destaca que la llei del "només sí és sí" posa les bases per a la implementació del model Barnahus a Espanya perquè la infància trobe "una justícia amigable, que els acompanye en tot el procés"

Imatge d'arxiu de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra
Imatge d'arxiu de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha assegurat que "no es pot tindre por de reconéixer que la justícia és imperfecta" i ha criticat que "a la mínima ocasió" es pense "simplement a fer marxa arrere als drets". "Tot el contrari, crec que reconéixer-ho és condició de possibilitat per a aconseguir nous avanços", ha subratllat Belarra aquest divendres.

Així s'ha pronunciat la ministra durant la seua intervenció per a inaugurar la conferència "Enfortiment de la justícia adaptada a la infància a través de la cooperació i coordinació efectives entre diferents serveis Barnahus a les regions d'Espanya", que s'ha fet al Ministeri de Drets Socials.

Belarra ha explicat que han treballat al costat de la Comissió Europea i el Consell d'Europa per a implantar a Espanya el model Barnahus, un model d'atenció integral als xiquets i adolescents que han patit violència sexual i que "canviarà la manera d'abordar des de la justícia" la manera en què s'atén aquests xiquets.

La ministra ha recordat la història de Pepe que, quan era xiquet, va patir violència sexual i que no va poder denunciar fins que va complir 46 anys, quan el delicte ja havia prescrit. "Hui som ací perquè la història de Pepe no es torne a repetir mai", ha subratllat Belarra.

Per això, ha destacat la importància de la llei contra la violència a la infància, aprovada el 2021, i també de la llei del "només sí és sí", "una norma fonamental" que "ha posat el focus en la protecció dels xiquets i adolescents que han patit violències sexuals".

Una llei, ha dit, que "evita que les joves de 16 i 17 anys agredides sexualment hagen de defensar davant un jutge que van tancar bé les cames i que es van resistir o que tenien ferides".

Precisament, Belarra ha indicat que la llei del "només sí és sí" posa les bases per a la implementació del model Barnahus a Espanya, amb el qual es pretén que la infància trobe "una justícia amigable, que els acompanye en tot el procés".

Entre els canvis que introdueix aquest nou model, ha destacat la coordinació de tots els departaments, l'entorn amigable, amb una decoració i una metodologia adequada, on els xiquets se senten segurs i sàpien que la seua opinió importa, amb psicòlegs, treballadors socials i forenses que acompanyen al menor fins que puga prestar declaració "una sola vegada i en un sol espai per a acabar amb la revictimització".

També et pot interessar

stats