Baldoví sobre l'ampliació del port de València: "No hi ha cap veto. Es tracta de complir la llei. Si no, cap ministre la signarà"

El síndic de Compromís, formació integrada en el govern de coalició a través de Sumar, desmenteix que hi haja un acord per a l'ampliació després de la investidura i recorda que no s'aprovarà si no compleix la normativa, que al seu juí passa per una nova declaració d'impacte ambiental

El síndic de Compromís, Joan Baldoví / 'Les notícies del matí'

Joan Baldoví ha refredat l'optimisme d'MSC sobre l'ampliació nord del port de València. Si el director general de la multinacional a Espanya, Francis Lorente, anticipava el vistiplau del govern espanyol després de la investidura i citava el secretari d'estat de Transport, el síndic de Compromís, integrat en el govern de coalició a través de Sumar, ha advertit que la cosa no està tan clara per la manca d'una nova declaració d'impacte ambiental (DIA) que valore la reforma del projecte inicial.

"No és un veto. Es tracta de fer complir la llei. Hi ha un projecte nou, amb una DIA que no respon al projecte nou, i no hi ha cap ministre que vulga signar això", ha explicat en Les notícies del matí. "L'empresa pot dir el que vulga, però l'única cosa important és el que diga el ministeri [de Transport]" (...) Si no compleix la llei, no ho aprovarà, evidentment", ha insistit.

Ha explicat que en una reunió recent amb la Direcció General de Costes va poder confirmar que "hi ha molts requisits que no estan clars", per la qual cosa ha recordat que "cap ministre pot aprovar un projecte que no reunisca tots els requisits que marca la llei".

No hi ha un veto a l'ampliació del port de València. Es tracta de fer complir amb la llei. Hi ha un projecte nou, amb una DIA antiga i no hi ha cap ministre que vulga signar això

"Quan es parla del port es fa amb una frivolitat espatarrant", ha lamentat Baldoví, que nega que el projecte cree més llocs de treball o que hi haja més demanda de trànsit de contenidors que el justifique, dos arguments habituals dels partidaris de l'ampliació. Per contra, ha insistit a advertir dels riscos per al litoral valencià.

"Ahí crec que hi ha els interessos d'una empresa que vol que li paguem entre tots l'ampliació i així continuar fent negoci. Si tot està tan clar, que es faça una nova DIA i que diga que no tindrà cap afecció a l'Albufera i platges del sud. No es tracta de veto, es tracta de complir la llei", ha insistit.

L'entrevista a Baldoví s'ha solapat amb la presa de possessió dels nous ministres del govern de coalició del PSOE i Sumar. Com va insistir en la primera valoració sobre els càrrecs, malgrat l'afinitat política i personal amb els membres de la plataforma de Yolanda Díaz, "m'agradaran o em deixaran d'agradar quan veja què fan. Als fets ens remetrem", ha explicat. També ha desmitificat la importància, per se, de la presència de ministres valencians en l'executiu, recordant que en altres èpoques no va suposar cap canvi substancial. "Més important que siguen valencians és que exercisquen com a tal", ha puntualitzat en els micròfons d'À Punt.

Per al síndic de Compromís, no és un valencià sinó una andalusa qui té una de les claus de la legislatura, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, per les competències sobre la reforma del model de finançament, un dels pilars de l'agenda valenciana. Baldoví considera que hi ha una possibilitat real d'avanços, ja que destaca que "per primera vegada el nom del nostre territori està en un acord de govern". "En el pacte del PSOE i Sumar s'especifica clarament l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana i la necessitat d'una reforma. Això és inèdit", ha subratllat.

Si Compromís no estiguera dins Sumar l'infrafinançament valencià hauria eixit en l'acord de govern? Ja dic jo que no

El síndic de Compromís ha destacat el treball de la formació durant dotze anys per a situar el problema en el debat a les Corts Generals fins al reconeixement d'aquest en l'acord de govern. "Vosté creu que si Compromís no estiguera [en Sumar] això hauria eixit en l'acord de govern? Ja li dic que no", ha contestat a preguntes dels tertulians de la ràdio d'À Punt sobre el marge d'acció de la formació valencianista dins de la plataforma de Yolanda Díaz. "A vegades la visibilitat està renyida amb l'efectivitat", ha explicat sobre el risc de dilució de l'acció de Compromís en Sumar, després de recordar que en la primera legislatura, sent el diputat amb més minuts al Congrés, només va aconseguir introduir una esmena a una llei.

Baldoví ha instat el Consell a reivindicar el quitament d'un part del deute relacionat amb l'infrafinançament, a què obri la porta l'acord d'investidura amb ERC. Recorda que "el govern valencià serà el principal beneficiat, perquè tindrà més recursos", però no descarta sorpreses perquè considera que Mazón "està més pendent de la senyora Ayuso [la presidenta de la Comunitat de Madrid] que diu estar en contra, que de defensar els interessos legítims dels valencians".

Llanos Massó va actuar com una 'hooligan'. De vegades es comporta més com a militant de Vox que com a presidenta de les Corts

Compromís presentarà correccions parcials als pressupostos, després que la majoria del PP i Vox tombaren les esmenes a la totalitat de la formació i del PSPV, si bé els anticipa poc recorregut perquè veu el president de la Generalitat amb "poques ganes de negociar". Per a Baldoví els comptes públics són una mostra de la "hipocresia" dels populars. "Tot el que criticaven del Botànic ho han fet. I no estan pensant en la majoria de valencians. Ja em diran quin clamor hi ha al carrer perquè abaixen l'impost de patrimoni a una immensíssima minoria de valencians, o perquè les cases d'apostes es puguen posar al costat d'una escola. No responen als interessos de la majoria", ha criticat.

També s'ha referit Baldoví al comentari de la presidenta de les Corts, María de los Llanos Massó, captada per un micròfon obert quan responia a la petició de l'oposició que es clarificara una votació amb un "fem-ho i que els donen per sac". "S'ho va prendre com una hooligan", ha raonat el síndic de Compromís, que ha lamentat l'augment de la crispació a la cambra valenciana i ha advertit que Llanos Massó "de vegades actua més com a militant de Vox que com a presidenta de les Corts". "Trobem a faltar molt Enric Morera", ha dit en referència a la figura de l'expresident de la cambra, membre de Compromís, a qui ha reivindicat com un exemple de fair play.

També et pot interessar

stats