Ayuso contraposa el model de Madrid a la pressió fiscal de la Comunitat Valenciana

La política rebutja la descentralització d'organismes que proposa el president del Consell, Ximo Puig, i també el president del govern espanyol Pedro Sánchez

Ayuso, Boluda i Roig, aquest divendres
Ayuso, Boluda i Roig, aquest divendres / Rober Solsona (Europa Press)

La presidenta de la Comunitat de Madrid i del Partit Popular en aquesta autonomia, Isabel Díaz Ayuso, ha contraposat aquest divendres, en un acte empresarial a València, la prosperitat de la seua regió, que té l'impost sobre la renda més baix d'Espanya i ha eliminat tots els impostos propis, al creixement de la despesa pública i l'endeutament de la Comunitat Valenciana.

Ayuso ha intervingut en un acte de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE). El president d'aquest col·lectiu empresarial, Vicente Boluda, ha presentat a Ayuso com "la política espanyola més coneguda i reconeguda del moment, que ha sabut guanyar-se el respecte de la ciutadania i no sols la de Madrid". Boluda també ha dit que els dos han coincidit en la defensa del silenci administratiu positiu i la declaració responsable per als negocis.

La presidenta madrilenya ha oferit dades per a argumentar que l'evolució de la Comunitat Valenciana no ha sigut la mateixa que la de Madrid. Entre altres, ha dit que entre 2008 i 2020 la Comunitat Valenciana a penes ha guanyat població i ha perdut 5.500 empreses, mentre a Madrid hi ha quasi mig milió més d'habitants i 32.000 empreses més. Ayuso ha assegurat que descapitalitzar Madrid "cercant el greuge contra la capital per a justificar la falta de polítiques creatives incentivadores i que il·lusionen" no és una solució.

A més, Madrid té l'impost sobre la renda més baix d'Espanya en tots els trams i ha eliminat tots els impostos propis; per part seua, la Comunitat Valenciana "té la pressió fiscal més elevada" de tot Espanya en l'impost sobre la renda per a les persones que guanyen més de 110.000 euros, un dels tipus més elevats en l'impost sobre successions i quatre impostos propis extraordinaris, ha assenyalat.

Des de 2015 la despesa pública ha crescut cinc vegades més que el PIB valencià –a un valencià la seua administració li costa 800 euros més que a un madrileny– i l'endeutament públic d'un valencià duplica al d'un ciutadà de la capital, ha dit.

Díaz Ayuso s'ha referit a la proximitat de totes dues regions –dues hores en AVE–, una circumstància que ha d'aprofitar-se per a donar-se suport mútuament, ha afirmat davant desenes d'empresaris, amb els quals ha dit compartir "un objectiu comú, una Espanya pròspera, unida i lliure".

La política madrilenya ha defensat que les administracions han d'assegurar un marc jurídic i fiscal estable i predictible, el respecte per l'empresa i la col·laboració publicoprivada, un sistema educatiu exigent i de qualitat, una separació de poders que assegure l'estabilitat institucional i evite l'abús polític, uns serveis públics que garantisquen unes condicions de vida dignes i igualtat d'oportunitats per a tots, una unitat de mercat i una regulació reduïda a l'imprescindible per a no asfixiar la llibertat empresarial. "En això i només en això està el govern de la Comunitat de Madrid", on miren els inversors internacionals per a instal·lar-se i que avui és "la regió més pròspera d'Espanya", que es pot finançar de manera autònoma i sense acudir a mecanismes com el Fons de Liquiditat Autonòmica.

Per contra, ha afegit, la Comunitat Valenciana és la segona regió amb major endeutament i no pot finançar-se per si mateixa en els mercats. "La festa la paga algú, i per això cal ser respectuós amb la factura fiscal", ha manifestat per a criticar que la Comunitat Valenciana al·legue dúmping fiscal de Madrid, quan el govern madrileny actua en el marc comú d'altres 15 regions espanyoles, que "podrien fer el mateix que nosaltres amb idèntic resultat".

Rebuig a la descentralització

Durant la seua intervenció, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha rebutjat "desmembrar" organismes de l'Estat fora de la capital davant propostes com la del cap del Consell, Ximo Puig, o l'anunci de Pedro Sánchez que l'Agència Espacial Espanyola estarà en una altra ciutat.

Les investigacions sobre la compra de material sanitari no prosperaran

També ha assegurat que no prosperaran les investigacions que la Fiscalia Europea (EPPO) ha obert sobre set contractes adjudicats pel seu govern per a aconseguir material sanitari en plena pandèmia a dues empreses per més de 17 milions d'euros, en veure indicis que podria haver-hi un sobrecost que es traduiria en presumptes delictes d'estafa i frau.

España diu que la Comunitat Valenciana no és una sucursal de Madrid

Les reaccions a les paraules d'Isabel Díaz Ayuso han arribat per boca del membre de la Comissió Executiva Federal del PSOE i conseller d'Hisenda, Arcadi España. El conseller ha defensat que "els valencians ni som una sucursal de Madrid ni acceptem lliçons dels qui defensen un model insolidari", i ha afirmat que la Comunitat Valenciana "està orgullosa d'haver superat la hipoteca reputacional i la corrupció en què la va afonar el PP".

Espanya ha afegit que "per sort, la Comunitat de Madrid no és Ayuso, el model de la qual és el de la divisió i la fractura social que només cerca vots des de l'enfrontament entre ciutadans i territoris", i ha asseverat que "els valencians fa anys que van superar aquestes actituds", segons ha indicat la formació en un comunicat.

També et pot interessar

stats