Aterra a Torrejón de Ardoz un avió amb 177 refugiats evacuats des de l'Afganistan

Són 110 afganesos col·laboradors d'Espanya i 67 col·laboradors dels Estats Units

La ministra rep als afganesos
La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebut a peu de pista les persones evacuades de l'Afganistan / Twitter: @sanchezcastejon

Un avió ha aterrat passades les 22:00 h d'aquest passat diumenge a la base aèria de Torrejón de Ardoz amb 177 persones evacuades de l'Afganistan, entre les quals hi ha cooperants espanyols i nord-americans, segons ha informat el govern espanyol.

Es tracta de la setena aeronau que arriba a la base madrilenya amb persones evacuades de l'Afganistan. Fins ara, n'havien arribat tres espanyoles i tres del Servei Europeu d'Acció Exterior.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebut a peu de pista aquestes persones, juntament amb del cap de l'Estat Major de la Defensa (Jemad), Teodoro E. López Calderón. Els dos han visitat el campament provisional que s'ha instal·lat en l'aeroport madrileny.

El president del govern, Pedro Sánchez, ha celebrat aquesta nova arribada a través del seu compte oficial de Twitter. "Ja tenim a Espanya les 177 persones repatriades en les últimes hores des de l'Afganistan. Són 110 afganesos col·laboradors d'Espanya i 67 col·laboradors dels EUA", ha escrit en la xarxa social. "Seguim", acaba el seu missatge.

Està previst que aterre un segon avió en què, segons ha explicat Robles, viatgen dues dones embarassades. La ministra ha informat que el govern ha facilitat per a aquest vol un ginecòleg i un metge per si alguna d'aquestes dones es posara de part en el viatge o patira alguna complicació.

Setena aeronau des de dijous passat

La matinada del passat dijous ja va aterrar a la base de de Torrejón de Ardoz el primer avió espanyol amb 53 repatriats, entre els quals hi havia cinc espanyols. La resta dels evacuats són afganesos que van treballar per a Espanya en els últims anys, o per a la Unió Europea.

Així mateix, aquest divendres, a primera hora de la vesprada, va arribar a Madrid des de París un avió de la Unió Europea amb 38 treballadors afganesos i les seues famílies, que seran enviats en els pròxims dies cap al seu destí final en altres estats membres de la UE. Divendres va arribar el segon avió espanyol amb 110 afganesos, que va aterrar al voltant de les 20:30 h.

Ja aquest dissabte, va arribar a Madrid, passades les 20:00 h el tercer avió de la UE, noliejat per França, amb 36 persones evacuades des de l'Afganistan i, la mateixa nit es va produir l'aterratge d'un altre avió espanyol en el qual s'han evacuat un total de 110 persones afganeses.

Tal com ha informat el govern en l'última setmana, el centre d'acolliment temporal instal·lat a Torrejón de Ardoz serà el "centre logístic d'Europa" pel qual transitaran tots els afganesos que han col·laborat amb les institucions europees durant els anys de missió en aquest país. En total, les instal·lacions provisionals de trànsit instal·lades tenen capacitat per a acollir fins a 800 persones, amb espais diferenciats per a dones i xiquets.

També et pot interessar

stats