Sánchez i Biden acorden l'ús de les bases de Rota i Morón per a acollir temporalment afganesos

Ambdós mandataris han posat l'accent en la importància d'evacuar la població més vulnerable del país centreasiàtic

Conversa telefònica entre Sánchez i Biden
Conversa telefònica entre Sánchez i Biden / Fernando Calvo (Pool Moncloa)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut aquest dissabte una conversa telefònica amb el seu homòleg estatunidenc, Joe Biden, en la qual han acordat l'ús de les bases militars de Morón i Rota per a acollir temporalment afganesos col·laboradors dels Estats Units en trànsit cap a altres països.

En la conversa telefònica, que ha durat vora 25 minuts, els dos líders han compartit la seua preocupació per l'actual situació que viu el país centreasiàtic i han coincidit en la necessitat que la comunitat internacional actue "de manera coordinada i solidària", especialment per a facilitar les operacions d'evacuació i repatriació, tal com ha expressat Presidència del Govern.

Sánchez ha traslladat a Biden que Espanya continua treballant "estretament" amb els seus aliats internacionals en les labors d'evacuació dels afganesos més "vulnerables", i l'ha posat al corrent del mecanisme que Espanya ha posat en marxa per a actuar com a hub del Servei d'Acció Exterior de la Unió Europea.

Mitjançant aquest mecanisme aniran arribant a Espanya els ciutadans de l'Afganistan que han col·laborat amb la Unió Europea i personal que haja estat al servei de les institucions europees.

El govern d'Espanya ha pres com a "prova de l'excel·lent col·laboració" entre ambdós països el fet que aquest dissabte haja aterrat a la base aèria de Torrejón un avió espanyol en el qual volaven 64 evacuats afganesos col·laboradors dels Estats Units.

Aquesta seria la segona presa de contacte que manté Sánchez amb el seu homòleg americà després de la breu xarrada que es va produir durant la reunió de caps d'Estat i de Govern de l'OTAN.

Washington estudia ordenar a aerolínies comercials que ajuden en l'evacuació

El Departament de Defensa dels Estats Units ha explicat que la decisió d'activar la flota aèria de la reserva civil és la decisió "prèvia" a ordenar que les aerolínies comercials ajuden en el procés d'evacuació d'afganesos.

L'administració estatunidenca ha planejat un augment de la presència d'aeronaus a Kabul mitjançant l'obligació a aerolínies comercials d'ajudar amb el transport de les desenes de milers d'evacuats de l'Afganistan, alhora que amplia el nombre de bases militars que podrien albergar ciutadans del país centreasiàtic, tal com ha avançat el diari The Wall Street Journal.

També et pot interessar

stats