Moren set afganesos entre la multitud a l'aeroport de Kabul

La base aèria de la capital de l'Afganistan viu una situació caòtica on milers de persones s'aglutinen per a fugir del país

Ciutadans afganesos intenten entrar dins de l'aeroport de Kabul
Ciutadans afganesos intenten entrar a l'aeroport de Kabul / Stringer

Set civils afganesos han mort enmig de la situació desesperada que es viu als voltants de l'aeroport de Kabul, on milers de persones intenten accedir per a ser evacuats del país. Així ho ha confirmat aquest diumenge el Ministeri de Defensa britànic, sense més detalls sobre com han sigut les morts.

"Els nostres pensaments estan amb les famílies dels set civils afganesos que tristament han mort entre la multitud a Kabul. Les condicions sobre el terreny continuen sent d'extrem desafiament", ha assenyalat un portaveu de Defensa en un comunicat.

L'operatiu del Regne Unit per a evacuar ciutadans britànics i afganesos compta amb el suport de 600 efectius britànics, entre ells paracaigudistes i un reduït nombre de funcionaris del Ministeri de l'Interior.

Aquest dissabte, milers de persones van intentar una nova entrada a l'aeroport, espantades pels tirs que s'estaven escoltant de manera constant als voltants de la instal·lació. Testimonis de la cadena britànica Sky News van parlar d'una situació especialment crítica, en el que es tractava "del pitjor dia fins ara" des que van començar les evacuacions.

Dimecres, 17 persones van resultar ferides en una estampida en una entrada de l'aeroport i dilluns van morir almenys cinc persones en irrompre a les pistes d'aterratge per a intentar escapar de qualsevol manera del país.

Mentrestant, a la base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid) arriben amb comptagotes els avions evacuats de l'Afganistan. En total han sigut sis, tres espanyols i tres del Servei Europeu d'Acció Exterior, amb unes 110 persones repatriades fins ara.

El mul·là Baradar, cofundador dels talibans, pacta el nou govern a Kabul

El mul·là Abdul Ghani Baradar Akhund, cofundador dels talibans i el nom del qual sona amb força com el pròxim mandatari de l'Afganistan, va arribar a Kabul a última hora de divendres per a participar en les converses per a decidir quina serà la nova estructura de govern del país i els seus fonaments, que segons s'ha repetit es basarà en la xaria o llei islàmica.

Els líders talibans també estan en converses amb importants personalitats de l'anterior govern o l'oposició, que encapçalen un consell interí format d'urgència per a ajudar en la transició de poder a l'Afganistan amb els insurgents.

Gulbuddin Hekmatyar, líder del partit Hezb-e-Islami i exsenyor de la guerra, va explicar en una entrevista en el canal local Tolo que les trobades formals entre els polítics afganesos i els talibans començaran quan tots els líders insurgents arriben a Kabul, i va assegurar que aparentment els talibans desitgen crear un govern "inclusiu" a l'Afganistan.

No obstant els avanços dels talibans per a formar un govern, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la seua visita aquest dissabte a la base aèria de Torrejón de Ardoz, ha volgut deixar clar que, encara que "tenim contactes operatius amb els talibans en moments de crisis perquè parlem de com facilitar l'eixida de la gent de Kabul", no hi ha "converses polítiques ni reconeixement dels talibans".

En aquests moments, han eixit des de Dubai dos avions més del Ministeri de Defensa amb 177 passatgers a bord, dels quals 110 són afganesos col·laboradors d'Espanya i els 67 restants dels Estats Units. Es preveu que arriben a Espanya aquesta vesprada.

També et pot interessar

stats