Dos anys de les eleccions municipals: els pobles valencians on hi ha pactat un canvi de govern

Alguns relleus com el de Sant Joan d'Alacant o Rocafort arriben envoltats de polèmica i no està garantit que es complisca allò acordat el 2019

Façana de l'ajuntament de Sant Joan

Aquest 26 de maig es compleixen dos anys de les eleccions municipals de 2019 i diversos ajuntaments de la Comunitat Valenciana canviaran prompte d'alcalde o alcaldessa. És el cas d'almenys onze consistoris, segons ha pogut recopilar À Punt NTC, que tenen relleus acordats entre les forces polítiques que formaren els governs de coalició, com va passar per exemple a Carlet o a Llíria. 

Pactes a esquerra i dreta que ara, arribats a l'equador de la legislatura, exigeixen un canvi de cares que en alguns pobles podria no complir-se: és el cas de Sant Joan d'Alacant, on l'actual alcalde, del PSPV, es resisteix a passar la vara de comandament a Ciutadans. Els altres municipis on va pactar-se alternar el govern entre els socis són Benejússer, Orpesa, Paiporta, Godella, Bellreguard, Vilamarxant, Massalfassar i Rocafort. 

Ciutadans, que des dels seus orígens s'ha reivindicat com una figura del centre polític, és el que opta a més alcaldies: cinc de les onze. Són fruit dels acords que va tancar fa ara dos anys a un costat i a l'altre de l'espectre, amb el PSPV i el PP. Els socialistes, per la seua banda, tenen pactat accedir-ne a quatre, mentre que Compromís i el PP a una cadascun. 

Municipis valencians que el 2019 acordaren un relleu en l'alcaldia en l'equador de la legislatura
Municipis valencians que el 2019 acordaren un relleu en l'alcaldia en l'equador de la legislatura / Miguel Ángel Reino

Tensió pel relleu a Sant Joan d'Alacant

L'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant (Alacantí), és un dels casos més paradigmàtics. La tensió és màxima: l'alcalde, el socialista Jaime Albero, rebutja ara passar-li el testimoni al seu soci de govern de Ciutadans i teòric futur alcalde, Santiago Román. Quan queda a penes un mes per al recanvi, plana la incertesa i no és segur que el PSPV acate la fulla de ruta que es va pactar fa ara dos anys. Insisteixen que les condicions han canviat perquè l'acord es va tancar amb Toni Cantó, antic coordinador autonòmic i exsíndic en les Corts de Ciutadans, que va abandonar el partit el passat mes de març. "El que tenim ara mateix damunt la taula és posar al servei de la ciutadania més vulnerable recursos públics. Jo estic en eixe punt, ja vindran més coses", assenyala a À Punt Albero. 

Transició aspra a Rocafort

La polèmica també és palpable a Rocafort (Horta), on governa un tripartit conformat per Ciutadans, PP i Vox. Guillermo José és l'alcalde de la formació taronja i havia pactat un canvi amb els populars, ara a mitjan legislatura. Un relleu aspre, perquè fa unes setmanes el cap del govern local va despatxar una regidora del PP per "perduda de confiança". Les relacions entre els socis s'han enterbolit en les últimes setmanes, segons reconeix el mateix alcalde, i ara per ara la tensió es respira en l'ambient. Ambdós insisteixen que el pacte es manté, tot i que no hi ha una data fixada per al traspàs de poder. La tercera pota del govern, Vox, ha optat per mantindre's al marge en el conflicte. 

Altres tres municipis de l'Horta tenen previst un recanvi en l'alcaldia en els propers mesos. A Massalfassar canviarà de color per tercera vegada en dos anys, ja que una moció de censura va fer Compromís fora de l'alcaldia el 2020. L'actual alcalde, el popular Álvaro Montañés, va agafar la vara de comandament gràcies al suport de Ciutadans i Demòcrates Valencians. El recanvi arribarà d'ací a uns mesos, per a donar compliment al pacte de govern que tancaren les tres formacions el juliol passat. S'establia que començava el PP en el poder però l'última part de la legislatura corresponia a Ciutadans perquè tenien més regidors i vots, apunta Montañés. 

Primera alcaldia de Ciutadans a Castelló

Araceli de Moya serà la primera alcaldessa de la formació taronja en les comarques del nord. Agafarà les regnes de l'Ajuntament d'Orpesa després de prendre el relleu de la socialista María Jiménez, amb qui ha compartit govern des de l'any 2019. Aquest municipi de la Plana Alta s'ha convertit en una mena de bastió per a Ciutadans en tota la província, ja que és un dels pocs on el partit forma part de l'equip de govern en l'actual legislatura. A partir de juny, Moya liderarà l'executiu d'Orpesa fins al 2023: "Volem continuar el treball que hem estat fent aquests dos primers anys de legislatura, però amb altres funcions de més responsabilitat", comenta a À Punt la regidora, que diu sentir-se amb "moltes ganes" i "il·lusió" d'assumir el càrrec. 

El socialista Manolo Civera s'acomiada a Llíria

El 23 de juny serà el relleu a l'alcaldia de Llíria (Camp de Túria), pactat des de 2019 entre el PSPV i els socis de govern de Compromís, que passaran a dirigir l'Ajuntament. El regidor i portaveu de la coalició, Joanma Miguel, serà el nou alcalde si se segueix el guió pactat. El socialista Manolo Civera, fins ara cap del govern local, dirà adeu al càrrec i a la política municipal després de més de vint anys. "Vull obrir un parèntesi, és hora del relleu generacional, el relleu de noves empentes i responsables", ha afirmat. 

Acord garantit a Carlet

Els canvis més tardans es produiran a Carlet (Ribera Alta) el 15 d'octubre, quan el PSPV prendrà el relleu a Compromís al capdavant del consistori. L'acord està garantit perquè és matemàtic: els quatre anys de la legislatura es van repartir conforme els tocava proporcionalment en funció dels resultats electorals. El PP va guanyar els comicis i va aconseguir huit regidors, però els dos socis del Botànic s'aliaren i en sumaven conjuntament un de més, nou. La proporció, a favor de Compromís, era de cinc per quatre del PSPV. Per això l'actual alcaldessa Maria Josep Ortega (Compromís), governarà tres mesos més que la successora socialista. 

També et pot interessar

stats