Antifrau detecta "dèficits", però no frau en els contractes d'emergència covid de Sanitat

També reclama la devolució de 45.000 euros en dietes indegudes de quilometratge de tres directius de Divalterra

Material contra la covid compra per la Generalitat en una imatge d'arxiu
Material contra la covid compra per la Generalitat en una imatge d'arxiu / GVA

L'Agència Valenciana Antifrau ha detectat "dèficits" però "no frau o corrupció" en el compliment de l'ordenament jurídic administratiu sobre contractació pública en alguns contractes de material que la Conselleria de Sanitat va fer a l'inici de la pandèmia per procediment d'emergència.

En total, ha analitzat onze adjudicacions de subministrament de material sanitari, efectuades entre març i juny de 2020 i que sumen més de 18 milions d'euros.

No ha detectat proves que fonamenten l'existència de "frau o corrupció", però sí "dèficits" en l'adequat compliment de l'ordenament jurídic administratiu sobre contractació pública.

Una de les adjudicatàries era una empresa dedicada al món del bebé i que no havia sigut mai proveïdora de la Conselleria, que va subministrar mascaretes comprades a la Xina amb un cost final repercutit com a marge comercial a Sanitat del 20,42%, equivalent a 501.500 euros sobre els contractes analitzats.

Una altra de les empreses es fabricava detergents i productes sanitaris. A aquesta mercantil li van encarregar gels, bates i calces, que en algun cas va servir les comandes "amb més de sis mesos, la qual cosa difícilment justificaria la tramitació d'emergència" i va suposar mantindre preus "molt elevats" quan en el mercat estaven ja a la meitat.

A més, aquesta empresa només va fabricar l'hidrogel i va comprar a altres proveïdors els altres productes, la qual cosa va encarir un 22,52% el preu per a la Conselleria, amb un sobrecost final per a aquesta d'1,6 milions d'euros, exposa la resolució de recerca.

Antifrau qualifica el fet que la Conselleria de Sanitat contractara directament les prestacions sense deixar constància d'altres ofertes existents en el mercat com a "irregularitat no invalidant", i ha formulat millores per a garantir l'objectivitat i evitar un sobrecost en les despeses amb fons públics.

Reclama la devolució de 45.000 € en dietes indegudes de Divalterra

L'Agència Valenciana Antifrau ha recomanat a Divalterra, o a la seua matriu, la Diputació de València, que inicie els expedients de reintegrament de quantitats indegudament pagades en aquesta empresa pública, que sumen 45.105 euros per dietes de quilometratge de tres directius.

Segons les seues conclusions, és procedent instruir expedients per a valorar l'exigència de possibles responsabilitats a aquests tres càrrecs i que han implicat l'abonament de quantitats "indegudes" en concepte de complement de desplaçament, valorant l'exigència de responsabilitat derivades per la possible prescripció de les accions.

També et pot interessar

stats