Antifrau dobla les denúncies rebudes en el primer semestre de 2021

Els temes sobre recursos humans, contractació pública, subvencions i urbanisme i medi ambient són les que centren més acusacions

El director de l'AVAF, Joan Llinares, en la comissió de les Corts
El director de l'AVAF, Joan Llinares, en la comissió de les Corts / Inma Caballer (Corts)

L'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) ha rebut durant els sis primers mesos de 2021 un total de 187 denúncies, la qual cosa suposa el doble de les registrades durant el mateix període de l'any anterior, segons ha informat l'organisme en un comunicat. En 2020, va rebre 226 denúncies, una xifra que ha anat creixent des de les 35 que van arribar durant 2017, el seu primer any de funcionament. El 35% de les denúncies passen a la fase d'investigació.

"L'increment de denúncies presentades té relació directa amb l'augment de la confiança de la ciutadania en la labor de l'Agència, a més la gestió del primer semestre reflecteix un augment significatiu de la capacitat de gestió i de resolució dels expedients", ha destacat en el comunicat.

L'Agència Antifrau també ha detallat els principals motius de les denúncies: els temes sobre recursos humans, contractació pública, subvencions i urbanisme i medi ambient són les que centren més acusacions. En concret, 85 de les 187 denúncies rebudes, un 45% dels casos, tenen relació amb la gestió de recursos humans en diferents administracions públiques i sobretot referent a processos selectius i de provisió de personal així com a qüestions relacionades amb drets i deures del personal i incompatibilitats.

En segon lloc estan aquelles referides a la contractació pública, apartat on s'han arreplegat 29 denúncies que representen el 16% del total. El tercer lloc l'ocupen les denúncies sobre subvencions (7%) seguides per les que fan referència a temes d'urbanisme i medi ambient amb un 6% del total.

La bústia de denúncies, d'altra banda, ha sigut la via per la qual han arribat un 85% d'aquestes accions (165). El segon canal més utilitzat ha sigut el correu electrònic, amb 14 denúncies presentades (7%). D'altra banda, a través del registre general han entrat quatre denúncies (2%) i la seu electrònica una (1%), dues en l'acta de compareixença i una s'ha obert d'ofici/altres.

El 35% de les denúncies passen a la fase d'investigació

D'altra banda, l'Agència també ha informat sobre la tramitació d'expedients. Durant el primer semestre de 2021 s'han dictat en la fase d'anàlisi 141 resolucions, de les quals 45 van ser d'arxivament, 46 d'inadmissió i 50 d'inici de la fase d'investigació, la qual cosa situa en el 35% el percentatge de denúncies que passen a la fase d'investigació. I en la fase d'investigació, s'han finalitzat 40 expedients, dels quals 9 van acabar en arxivament, 28 amb irregularitats contrastades elevant-se recomanacions i 3 amb indicis d'il·lícits penals i el seu corresponent trasllat a la Fiscalia.

També et pot interessar

stats