Anticorrupció recorre contra l’arxiu de la causa pels contractes de la visita del papa a València

Defensa que els fets “poden ser constitutius d’un delicte continuat de malversació, juntament amb un altre de frau funcionarial”.

L'expresident de la Generalitat Camps saluda el Papa Benet XVI
L'expresident de la Generalitat Camps saluda el Papa Benet XVI / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat un recurs contra l’arxiu de la causa oberta pels contractes efectuats per a preparar la visita del papa a València al juliol de 2006.

Entre les persones investigades en la causa hi havia l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, el bisbe auxiliar de València Esteban Escudero i el secretari personal del cardenal Agustín García-Gasco, Antonio Corbí.

El jutjat d’instrucció número 5 de València va dictar el sobreseïment per considerar que “totes les aportacions econòmiques del Consell a la Fundació V Trobada de les Famílies –que va organitzar la visita– es van adoptar amb els informes favorables de la Intervenció i de l’Advocacia de la Generalitat, i van ser fiscalitzats per la Sindicatura de Comptes amb la corresponent publicitat i sense que s’haguera observat cap irregularitat”.

La magistrada instructora va determinar que les diligències tampoc revelaren irregularitats en els acords adoptats pel Consell en els anys 2005, 2009, 2010 i 2014, on s’aprovaren les aportacions a la fundació.

Per contra, en un informe de 25 folis, el fiscal anticorrupció Jesús Carrasco, argumenta que els fets “poden ser constitutius d’un delicte continuat de malversació, juntament amb un altre de frau funcionarial”.

I qüestiona, entre altres decisions de la magistrada, la percepció de la Fundació com una entitat de titularitat privada –i per tant no sotmesa a les exigències dels contractes públics– en contradicció amb el que va determinar l’Audiència Nacional en la recent sentència condemnatòria per la contractació fraudulenta de la trama Gürtel amb la direcció d’RTVV dels equips de megafonia i les pantalles per a emetre la visita de Benet XVI a València.

Considera el fiscal que durant la fase d'instrucció s'ha acreditat "l'existència d'una sèrie d'irregularitats en la gestió de l'activitat de la Fundació" entre les quals menciona expressament la contractació massiva sense cap formalitat d'oferta pública, execució dels treballs sense mecanismes de control i la facturació simulada o escamotejada. Anticorrupció posa com a exemple dues factures de 180.000 euros cadascuna lliurades "de manera indeguda" a la Fundació per part de Teconsa, l'empresa pantalla en la contractació de la Gürtel amb RTVV. En un dels casos per presumptes treballs posteriors a la visita del Pontífex.

També et pot interessar

stats