Anticorrupció demana arxivar la peça de Ciegsa per prescriure els suborns a Rus, Caturla i Benavent

El ministeri públic entén que s'ha superat el termini per a perseguir el delicte, tot i donar per fet que els polítics cobraren per adjudicar a dit la construcció o reforma de centres escolars

D'esquerra a dreta, Alfonso Rus, Marcos Benavent i Máximo Caturla
D'esquerra a dreta, Alfonso Rus, Marcos Benavent i Máximo Caturla / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutjat que arxive la peça de la macrocausa d'Imelsa, relativa als sobrecostos de Ciegsa, l'empresa pública per a la construcció de centres escolars de la Generalitat, en haver prescrit el delicte de suborn per a l'expresident de la Diputació i del PP de València Alfonso Rus i a l'ex secretari autonòmic d'Educació Màxim Caturla.

El jutjat d'instrucció 18 de València investiga en la peça, la G, el pagament de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions a dit d'obra pública entre 2003 i 2007. A més de Rus i Caturla, entre els acusats hi ha l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, l'autodenominat "ionqui dels diners" i altres tècnics i responsables de mercantils.

Els informes policials recollien indicis delictius respecte de les obres de l'IES número 4 de Torrevella, IES Llosa de Ranes, IES Xirivella, IES El Cabanyal, el CEIP número 5 de Borriana i el CEIP 7 de Santa Pola.

No obstant això, el fiscal, després de més de set anys d'investigacions, Anticorrupció entén que els fets estarien prescrits, ja que les accions delictives van tindre lloc entre els anys 2005 i 2006. Sobre aquest tema, segons exposa en el seu escrit, cal atendre el Codi Penal de 1995, que establia que els delictes menys greus prescrivien al cap de tres anys.

Tenint en compte que la causa es va incoar en 2015 i que els fets es van cometre en 2005 i 2006, "ha de concloure's que ha transcorregut el termini legal de tres anys, per la qual cosa el delicte —de suborn— ha prescrit", manifesta el ministeri públic en l'escrit.

Anticorrupció dona per fet que van cobrar suborns

Sosté que no s'ha pogut acreditar les persones concretes o les constructores que suposadament van subornar Rus, Caturla i Benavent ni quants diners van pagar. No obstant això, dona per fet que van rebre pagaments irregulars "amb clar menyspreu per la causa pública i en benefici propi" a canvi de les construccions adjudicades a través de Ciegsa, "però sense que puga establir-se una perfecta correlació entre els diners rebuts i una concreta obra adjudicada".

Sobre aquest tema, cita alguns àudios que obren en la causa, entre ells un en el qual s'escolta com Benavent i Caturla estaven comptant diners i Benavent deia que li comentaria a Alfonso que li n'havien donat trenta. En un altre àudio l'exgerent deia a Caturla que podien traure un 3%.

També et pot interessar

stats