La comissió de les Corts responsabilitza el Partit Popular del forat de 486 milions de Ciegsa

El PP presentarà un vot particular al dictamen per ser un text "sense gens de rigor basat en especulacions”.

VÍDEO | La comissió de les Corts responsabilitza el Partit Popular del forat de 486 milions de Ciegsa

El govern de la Generalitat en temps del PP al complet va ser culpable del forat econòmic de l'empresa pública de construccció de centres escolars Ciegsa, amb especial responsabilitat dels cinc consellers que formaren part del seu consell d'administració entre febrer de 2001 i novembre de 2013: Manuel Taracón,  Esteban González Pons, Alejandro Font de Mora, José Císcar i María José Català. 

És la principal conclusió de la comissió d’investigació a les Corts sobre l'empresa pública que han impulsat els grups parlamentaris del PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem.

El dictamen provisional -que encara ha de ser aprovat- assenyala que l'empresa pública va funcionar com una "ferramenta dissenyada per a eludir els controls de l'administració",  un fet que va derivar en una despesa financera de 486 milions d'euros. "Ciegsa era el PP en estat pur", es pot llegir en l'informe. 

Caturla i Font de Mora, màxims responsables

El document destaca la "singular responsabilitat directa" de l'exsecretari autonòmic d'Educació Màximo Caturla en el forat econòmic i les "irregularitats contractuals i administratives". Caturla va formar part del consell d'administració de Ciegsa des del setembre del 2003 i va exercir de conseller delegat entre el desembre del 2004 i el juliol del 2007. El dictamen recorda que va ser proposat per al càrrec per l'exconseller d'Educació i actual europarlamentari del PP Esteban González Pons.

A més, acusa de responsabilitat política in vigilando d'Alejandro Font de Mora, l'exconseller d'Educació i responsable de Ciegsa des del 2004 fins al juny del 2011.

Igualment, assenyala com a cooperadors necessaris tres alts directius de l'empresa que accediren a proposta de Máximo Caturla: Joan Vergara Martí, Elena Bosque Domínguez i Carlos Roqués Mata.

El PP presentarà un vot particular 

El portaveu en la comissió del Grup Popular a les Corts, José Juan Zaplana, ha anunciat que el PP presentarà un vot particular sobre el dictamen en considerar que es tracta "d’un document poc seriós, sense gens de rigor basat en especulacions".

Zaplana ha mostrat la seua estranyesa per la manera en què s'ha presentat el dictamen ja que als membres de la Comissió no se'ls han remés les conclusions, la qual cosa considera que és "una falta de respecte parlamentari".

A més, el portaveu popular s'ha mostrat "decebut" amb el resultat ja que les conclusions "no es fonamenten en la documentació entregada ni en el que s'ha dit pels compareixents i part de premisses que són falses". 

També et pot interessar

stats