Amparo Marco: "Enguany hi ha rècord absolut de participació en totes les activitats de la Magdalena"

L'alcaldessa de Castelló de la Plana explica que l'Ajuntament demanarà declarar BIC la totalitat de les festes fundacionals de la ciutat

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco / À Punt NTC

Castelló de la Plana està immersa aquests dies en la celebració de la Magdalena, les festes fundacionals. Un esdeveniment molt anhelat entre la població que enguany ha tornat en gran, després de dues edicions frustrades per la pandèmia i una tercera descafeïnada el 2022 per culpa de l'oratge. Segons ha confirmat l'alcaldessa, Amparo Marco, la ciutat està vivint les festes "amb moltíssima il·lusió i emoció" i enguany són més multitudinàries que mai: "Hi ha participació rècord en totes les activitats", ha assenyalat aquest dimecres, entrevistada en Les notícies del matí.

Per a la regidora, aquesta afluència massiva és una mostra de les ganes que hi havia de poder celebrar. No sols la Romeria de les Canyes, que va reunir entre 180.000 i 185.000 persones segons dades del consistori —més que la població censada a la ciutat—, ha tingut xifres màximes de participació. També el recinte de fires i mercats o actes com la Cavalcada del Pregó han trencat els registres. "Castelló estava de gom a gom dissabte, de vesprada no cabia ningú", ha assegurat Marco amb entusiasme. A parer seu, això evidencia que la ciutat està contenta: "Si la ciutadania està contenta, l'alcaldessa està contenta", ha agregat.

L'alcaldessa castellonenca s'ha referit també als tràmits que té l'Ajuntament en marxa per a declarar les festes de la Magdalena com a bé d'interés cultural (BIC). Actualment, només gaudeix d'aquesta distinció la Romeria de les Canyes (des de 2017), però ara es pretén ampliar la consideració a tots els elements de la festa, "amb les seues singularitats i particularitats", com ja passa amb les Falles de València i les Fogueres d'Alacant. Segons ha explicat, el govern local està elaborant un expedient, amb la gaiata com a element principal, per a sol·licitar a la Generalitat el reconeixement com a BIC.

Si la ciutadania està contenta, l'alcaldessa està contenta

Preguntada per l'accident que va ocórrer durant la primera disparada del concurs de mascletaes que va provocar quinze ferits lleus, Marco ha afirmat que hi ha una investigació en marxa per a aclarir per què va explotar la carcassa. "S'investiga què va passar perquè no torne a passar, la seguretat per a nosaltres és fonamental", ha remarcat.

Polèmica per les llistes electorals del 28M

Marco, que el pròxim 28 de maig aspirarà a revalidar el càrrec d'alcaldessa com a candidata del PSPV en les eleccions municipals, ha demanat als partits que reflexionen a l'hora de confeccionar les llistes. Sobre la divisió interna generada a Castelló de la Plana, on es van presentar inicialment dues candidatures —la d'ella mateixa i la impulsada pel secretari general, German Renau—, la socialista ha negat que hi haguera una duplicitat perquè la segona "no complia" la normativa interna del partit.

Tot el món en el PSOE i els membres de la candidatura han de tindre clar que la ciutat està per damunt d'absolutament tot

Així, ha evitat entrar en polèmiques i s'ha mostrat confiada que la llista que aprovarà el dissabte el comité federal del PSOE represente la societat castellonenca i la servisca. En aquest sentit, ha defensat que el més important "no són les candidatures ni qui les presenta", sinó fer "un bon programa electoral" i "posar Castelló on es mereix" perquè la ciutat "està per damunt d'absolutament tot".

També et pot interessar

stats