Agricultura apreta l'accelerador en la lluita contra els incendis i en modernització d'infraestructures

Isaura Navarro ha anunciat que l’any vinent començaran els treballs ambientals a la zona afectada pel foc de Begís 

Isaura Navarro, aquest dilluns a les Corts
Isaura Navarro, dilluns a les Corts / Corts

"Estem en una situació de crisi climàtica molt greu a la qual hem de fer front i ha quedat clar aquest estiu que el nostre és un territori delicat. O estem tots units en aquesta lluita o anirem malament". Així de clara s’ha pronunciat a les Corts aquest dilluns de vesprada la recentment nomenada consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, per a explicar els pressupostos del departament per al 2023. 

La consellera ha assegurat que els comptes són una "aposta decidida" per a combatre les conseqüències del canvi climàtic i que ja està castigant el territori valencià, amb context climatològic "excepcional", que deixa pluges torrencials i temperatures extremes, com les que s’han viscut enguany.

La nova titular d'Agricultura ha destacat que els pressupostos del 2023 augmenten un 42% la dotació de recursos per a la protecció del territori i la lluita contra els incendis, fins a 38,72 milions d’euros. "És una pujada mai vista en prevenció a la Comunitat Valenciana i ens situa com l'autonomia que més diners destina en aquesta partida", ha apuntat la consellera, que ha destacat que la consciència ciutadana per la cura del medi ambient "ja no és suficient per a lluitar contra un comportament impredictible i virulent del foc".

El territori valencià ha viscut un dels estius més devastadors de l’última dècada, amb quatre grans incendis que han cremat vora 30.000 hectàrees, uns registres que no es veien des de feia una dècada. El més virulent, el que va tindre lloc a Begís (Alt Palància), va calcinar 19.000 hectàrees i entra dins del llistat dels focs més violents des que hi ha registres. Sobre aquest incendi, la consellera ha anunciat que l’any vinent començaran els treballs ambientals a la zona afectada pel foc.

Per a fer front a aquest escenari "imprevisible" pel canvi climàtic, tal com ha apuntat Navarro, la conselleria també aposta per la creació d’un fons estratègic municipal, amb un actiu dels ajuntaments en la gestió forestal i prevenció d’incendis. Les diputacions també aportaran part dels seus pressupostos a aquest fons, i la Diputació de València ja ha informat que destinarà huit milions d’euros. 

Més de 350 milions d’euros per a modernitzar les infraestructures al camp

Una altra de les línies fonamentals dels comptes del 2023 és la modernització i transformació de l’agricultura, pesca i ramaderia, amb una dotació de 351 milions d’euros, un 6% més que el 2022. La titular d’Agricultura ha posat com a exemple l’evolució dels comptes destinats a infraestructures agràries, que han passat de vora tres milions d’euros el 2015 fins als 49 milions per a l’any que ve. 

Navarro ha assegurat que aquesta és una de les demandes que més reclama el sector. Per això, ha dit, s’ha d’executar la llei d’estructures agràries per fer de l’agricultura una activitat "més competitiva i eficient". Les ajudes, segons la consellera, busquen millorar les condicions dels treballadors del camp, implementar l’ús de les energies renovables i impulsar la creació de cooperatives. També ha posat com a exemple la modernització de regadius, amb un pressupost de huit milions d’euros, i les assegurances agràries i protecció de les rendes dels afectats per plagues com la xil·lela, amb 32 milions d’euros. 

Primer Pla de Promoció de la Dona Rural, amb més de 135 milions d'euros

El departament també preveu projectes d'inversió que es puguen traduir en la creació d'ocupació i diversificació econòmica en l'entorn rural, amb una atenció especial a les dones i joves amb l'objectiu d'assegurar-ne un relleu generacional. De fet, recentment la Conselleria va presentar el I Pla de Promoció de la Dona Rural que està dotat amb més de 135 milions d'euros.

Pel que respecta al desenvolupament rural, Navarro també ha remarcat “el suport a l'agricultura ecològica i de proximitat que produeixen productes d'alta qualitat, amb valor afegit i que suposa un puntal contra la despoblació”. En aquest sentit cal assenyalar el salt qualitatiu i quantitatiu des del 2015 passant de 6,9 milions d'euros a 23,2 milions per als comptes del 2023.

També et pot interessar

stats