El trencament entre PP i Cs marca els actes en record de les víctimes de l’11M a Madrid
Casado i Arrimadas han acaparat tots els focus de la jornada, on s’han creuat acusacions.
El Palau Reial ha acollit aquest dijous a la vesprada l'homenatge central a les víctimes dels atemptats terroristes de l'11 de març de 2004, celebrat en un ambient enrarit per la situació política després de la convocatòria d'eleccions a la Comunitat de Madrid i la destitució de la meitat del seu govern.
L’acte ha comptat amb l'assistència del cap de l'executiu, Pedro Sánchez, el seu equip de govern, representants de tots els poders de l'Estat, d'institucions europees, comunitats autònomes i partits polítics, així com de víctimes del terrorisme d'Espanya i Europa.
Previ a l’acte, el president del Partit Popular, Pablo Casado, ha comparegut davant dels mitjans i ha donat suport a la decisió de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, de convocar eleccions. A més, ha acusat la líder taronja, Inés Arrimadas, de “mentir” i “d'irresponsabilitat” per generar "inestabilitat" amb el seu pacte amb el PSOE a Múrcia.
El líder de l'oposició ha considerat les eleccions madrilenyes anunciades per al 4 de maig com la "primera etapa" per a unir al centredreta en la "papereta del PP".
Arrimadas li retrau que li ocultara l’avançament electoral de Madrid
Per contra, la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha retret al líder del PP que no li traslladara "per a res" que "incomplirien la seua paraula i convocarien eleccions a Madrid" quan ella sí que li va comunicar la seua decisió de presentar una moció de censura a Múrcia.
"Vam parlar que a Madrid ni moció ni avançament electoral i al final sí que hi ha hagut moció i eleccions", ha lamentat Arrimadas, qui, no obstant això, ha assegurat que encara que no hagen intercanviat cap paraula en l’acte en què han coincidit, continuen mantenint una relació cordial i de col·laboració perquè tenen "moltes coses en comú" i cogovernen comunitats “molt importants”.
El rei a les víctimes: "Representeu la grandesa i la dignitat de la democràcia"
Felip VI, al costat de la reina Letícia, ha presidit l'acte institucional del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme als jardins del Palau Real coincidint amb el 17 aniversari dels atemptats d'Atocha, el més greu comés a Europa amb 193 persones mortes.
El rei ha afirmat que les víctimes del terrorisme són les que millor representen "la grandesa i la dignitat de la democràcia" i ha apel·lat a actuar amb unitat davant de qualsevol amenaça, "vinga d'on vinga", des del convenciment que la xacra terrorista "mai venç, ni vencerà". Conservar la seua memòria és, al seu parer, un "exercici de respecte i de justícia" i un element clau perquè les futures generacions siguen conscients del que va representar la violència.
“Cap conjuntura política ha de permetre el blanqueig del terrorisme”
Durant l’acte, el president de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Tomás Caballero, ha instat totes les institucions a assumir que el relat del terrorisme no pot manipular-se i que cap conjuntura política "pot justificar que es permeta als terroristes blanquejar la seua imatge".
Davant de les màximes autoritats de l'Estat, Caballero ha agraït a la Unió Europea que haja triat Madrid per a albergar aquest acte. Després d'unir-se a les veus que advoquen per dotar les víctimes d'un estatut de protecció complet, Caballero ha demanat a la UE que protegisca la dignitat de totes les víctimes. "És obligació de tots, també de la Unió Europea -ha dit-, garantir que la llibertat d'expressió no siga la coartada sota la qual s'emparen els que fan costat públicament als terroristes, rebent com a herois els qui han complit condemna per haver retallat la vida d'innocents, o col·laborat amb ells".