Junts s'abstindrà també en la segona votació i bloqueja la investidura de Pere Aragonès a Catalunya

Un fracàs en la votació obrirà un nou període de negociacions que podria derivar en altres eleccions si no hi ha acord abans de finals de maig. 

La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi (centre), amb el secretari general del partit, Jordi Sànchez (esquerra)
La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi (centre), amb el secretari general del partit, Jordi Sànchez (esquerra) / Europa Press

Junts per Catalunya ha decidit, en una reunió de l'executiva del partit, que tornarà a abstindre's aquest dimarts en el segon intent per a investir president de la Generalitat catalana el candidat d'ERC, Pere Aragonès. Tot apunta, per tant, un nou fracàs de la votació, que obrirà un altre període de negociacions que podria desembocar en una nova convocatòria electoral a Catalunya si no es tanca un acord abans del 26 de maig.

La decisió de Junts s'ha fet pública aquest dilluns, quan queden menys de 24 hores perquè se celebre el ple previ a la segona votació d'investidura. Fonts de la formació postconvergent han explicat que al llarg de la setmana passada han apurat les negociacions amb ERC, els socis de govern en l'anterior legislatura, però les converses no han quallat suficientment de moment com per a tancar un acord que permeta investir Aragonès nou president. 

En la primera votació, el candidat republicà necessitava 68 vots a favor per a aconseguir la majoria absoluta, però només va sumar els 42 d'ERC i la CUP. En segona volta només li caldria la majoria simple (més vots a favor que en contra) per a ser triat president. L'abstenció anunciada dels 32 diputats de Junts fan inviable que tire avant la investidura si es torna a repetir la distribució de suports de divendres passat, amb 61 parlamentaris de PSC-Units, Vox, els Comuns, Cs i el PP que hi van votar en contra de Pere Aragonès. 

També et pot interessar

stats