El Parlament de Catalunya rebutja investir Aragonès en primera votació

Era l'escenari previsible, davant de l'abstenció de Junts per Catalunya. La segona votació serà previsiblement dimarts, 30 de març.

Pere Aragonès, aquesta vesprada
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, aquesta vesprada / Efe

El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest divendres investir president de la Generalitat el candidat d'ERC, Pere Aragonès, en primera volta per comptar només amb el suport dels diputats del seu grup i dels de la CUP. Per tant, haurà de sotmetre's a una segona votació, prevista per a dimarts, en què encara no té garantida l'elecció per la falta d'acord amb Junts per Catalunya.

Pere Aragonès necessitava 68 vots per a obtindre la majoria absoluta. No obstant això, només ha comptat amb els 42 d'ERC i la CUP, davant de l'abstenció de Junts per Catalunya, que ho ha fet amb 32. En total, també ha rebut 61 vots en contra del PSC-Units, Vox, els comuns, Cs i el PP.

El president de Junts per Catalunya al Parlament, Albert Batet, ha demanat aquest divendres al candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat que renunciara a sotmetre's a la segona votació d'investidura fins a aconseguir un acord de legislatura entre ambdues forces independentistes. L'aspirant republicà ho ha rebutjat i ha donat urgència a negociar "sense demores".

D'altra banda, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha insistit al candidat a la investidura que Junts per Catalunya està "humiliant Esquerra" i l'ha animat a construir una alternativa d'esquerres amb ells "amb lleialtat [...] i sense punyalades". Albiach, el grup de la qual no donarà suport en cap cas a un govern d'ERC i la CUP si hi està Junts per Catalunya, ha apel·lat Aragonès a no sumar-se a un govern "amb l'obsolescència programada" i cridat a "fracassar de nou".

Per la seua banda, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha demanat al candidat d'ERC que abandone "els plantejaments divisius". "Si ix escollit, l'ajudaré a reactivar la taula de diàleg", ha afirmat.

Diputats del PSC, ERC, JxCat, CUP i els comuns planten Vox

Moment en què alguns diputats han abandonat l'auditori
Moment en què alguns diputats han abandonat l'auditori / EFE

Un notable grup de diputats i diputades del PSC, ERC, JxCat, la CUP i els comuns han eixit de l'auditori del Parlament quan el líder de Vox a la cambra catalana, Ignacio Garriga, ha pres la paraula durant la sessió.

Aquests grups han deixat una representació mínima dins de l'auditori, que substitueix l'hemicicle com a escenari del debat plenari, per a garantir les mesures de seguretat sanitàries que imposa la Covid. S'han quedat a la sala Aragonès i els líders de PSC i Junts al Parlament, Salvador Illa i Albert Batet.

L'únic grup que s'ha absentat completament ha sigut la CUP, ja que els nou diputats han eixit de l'auditori després de deixar uns cartells amb "noms de víctimes del feixisme" als seus seients.

També et pot interessar

stats