Ábalos posa en dubte la trama del cas Koldo i anticipa que recorrerà contra l'expulsió del PSOE: "Només puc confiar en la justícia"

L'exministre de Transports nega cap participació ni coneixement sobre la presumpta trama de comissions al voltant del seu exassessor, Koldo García, durant la comissió d'investigació del Senat, que considera un juí paral·lel que no respecta la presumpció d'innocència

L'exministre de Transports i diputat del Grup Mixt José Luis Ábalos
L'exministre de Transports i diputat del Grup Mixt José Luis Ábalos / À Punt NTC

L'exministre de Transports José Luis Ábalos ha negat este dilluns haver mediat o tindre coneixement de la presumpta trama de cobrament de comissions per la compra de mascaretes en la pandèmia que s'investiga al voltant del seu exassessor en el Ministeri, Koldo García, i ha anunciat durant la comissió oberta al Senat que recorrerà contra la decisió del PSOE d'expulsar-lo preventivament del partit.

Ábalos va quedar suspés de militància a la fi de febrer i ha assegurat que la seua expulsió no té precedents. "Amb tot el que he viscut, només em queda confiar en una cosa, en la justícia, i no per les virtuts que puga tindre: per necessitat, perquè no tinc ja en qui confiar", ha explicat a preguntes del senador de Vox Ángel Pelayo Gordillo, el primer que ha tingut oportunitat d'interrogar-lo.

"Jo he sigut secretari d'organització del meu partit, i això no ho vaig fer amb ningú. Entenc les situacions, les urgències, les possibilitats, però a mi a hores d'ara solament em queda defendre poques coses, però molt importants: la democràcia, la justícia i els drets humans", ha explicat. Ábalos, ara diputat del Grup Mixt, ha denunciat ser objecte en la comissió del Senat d'un juí paral·lel en què no se li ha protegit la presumpció d'innocència i on "el principi acusatori s'estén com a u li dona la gana", malgrat no estar imputat en la causa. "S'estan afirmant fets que no s'han provat en seu judicial. Amb un procés penal obert, les conjectures i dir això de 's'infereix' no té cap sentit", ha protestat l'exministre en un moment de la intervenció.

No he de reconéixer cap culpa si no la tinc. Per què hauria de fer un pas arrere?

Durant l'interrogatori dels grups parlamentaris, Ábalos ha negat tindre coneixement de la trama investigada i també d'haver-se adonat de cap enriquiment estrany pel seu exassessor Koldo García mentre este últim estava en el Ministeri. També ha declinat assumir responsabilitats polítiques mentre no es demostren les irregularitats que s'atribueixen a García per unes compres de mascaretes que, segons ha recordat, en el seu moment van ser satisfactòries. "No és una qüestió legal, és una qüestió política i no he de reconéixer cap culpa si no la tinc. Per què hauria de fer un pas arrere?, ha manifestat.

Ábalos ha explicat que va encarregar "a tot el món, de manera desesperada, que buscara un proveïdor sanitari" en un moment d'incertesa total sobre la covid-19, dominat pel confinament i les altes taxes de mortalitat, quan les compres encara no estaven centralitzades en el Ministeri de Sanitat. Tanmateix, segons ha detallat, la gestió la va traslladar directament al sotssecretari, Jesús Manuel Gómez García.

El sotssecretari de Transports, responsable de les contractacions

"Tot li ho vaig encarregar a ell i també va ser ell qui va decidir derivar les contractacions entorn de les empreses que tenien pressupost en el seu moment", ha assenyalat l'exministre, citant els contractes amb Ports de l'Estat i Adif, que assegura haver-se adonat ara, que també es va contractar a través d'Aena, Renfe i Correus. "Cadascun va comprar on va voler", ha indicat en referència a Soluciones de Gestión, l'empresa investigada en la trama.

Sobre el paper de Koldo García, ha indicat que era un dels cinc assessors que va nomenar com a ministre, i que solia acompanyar-li en els "desplaçaments", però que no era dels que estaven en el "dia a dia". Ha justificat la contractació per la necessitat d'una persona del partit, amb un compromís de 24 hores, set dies a la setmana, que exigia un sacrifici per damunt de l'estricte contracte laboral. També ha explicat que la contractació de la dona de García en el Ministeri, amb un contracte de secretària de 1.400 euros al mes, responia a condicions de "conciliació" per a facilitar la incorporació de l'exassessor. La contractació d'un germà en una contracta d'Adif ha dit que es va produir després d'eixir del Ministeri.

Ábalos ha tornat a insistir en la sorpresa per la detenció de Koldo Garcia, però ha posat en dubte que siga el cervell d'una estructura criminal. "No ratificaré l'existència de la trama, no em posaré en pla jutge ni malbarataré l'exercici de defensa de ningú", ha manifestat. A la pregunta de si informava Koldo de les seues gestions, ha respost que ell amb qui despatxava les contractacions era amb el sotssecretari, per ser qui "més confiança" li "mereixia", perquè havia sigut interventor d'Hisenda.

Respecte a Víctor de Aldama, comissionista de l'empresa investigada, Soluciones de Gestión, ha dit que el coneixia perquè era assessor d'Air Europa, i sabia que este suposat capitost de la trama tenia una bona relació amb Koldo García, cosa que, segons ha dit, no li agradava especialment i preferia que no es veren en el Ministeri. En tot cas, ha negat haver departit amb tots dos pel cas de les mascaretes, un contracte que ha defés. "No hi ha cap prova ni evidència, ni m'hi hauria prestat", ha assegurat.

No ratificaré l'existència d'una trama. Què va haver-hi algú que va cobrar quan no tenia? Que ho diga la Justícia

Ábalos s'ha confessat sorprés pel rerefons de l'operació, que fins a la investigació judicial considera un procés d'èxit. "Aconseguírem un preu inferior al que han pagat administracions com la Comunitat de Madrid. Llavors estava molt content. Hi ha hagut comissions? On no? Què va haver-hi algú que va cobrar quan no en tenia? Que ho diga la justícia", ha dit.

Les maletes de Delcy, "una bola"

Malgrat que la comissió està centrada a aclarir el cas de la compra de mascaretes, els senadors han recuperat altres temes recurrents contra Ábalos que no hi tenien a veure, com la reunió a l'aeroport de Barajas amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez. Ábalos ha assegurat que el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, estava al corrent de la trobada, que ha definit com una "missió diplomàtica d'èxit" per a dissuadir Rodríguez, sobre qui pesaven sancions de la UE, d'entrar a Espanya. L'exministre ha definit com una notícia falsa la informació sobre les quaranta maletes que suposadament va descarregar Rodríguez a l'aeroport. "És de les notícies falses millor instal·lades en este país. Les maletes no existiren. Així és que és difícil parlar-ne de continguts", ha afirmat.

Alguns senadors han recuperat el cas per la coincidència d'Aldama a la terminal privada de Barajas amb Ábalos i la vicepresidenta de Veneçuela, que l'exministre ha explicat com a purament fortuïta. L'oposició té en el punt mira l'assessor d'Air Europa, que també és president del Club de Futbol Zamora, per la presumpta mediació de la dona del cap de l'executiu, Begoña Gómez, amb ell per les ajudes que la companyia d'aviació va rebre durant la pandèmia, una connexió que Manos Limpias dona per segura i interpreta com un presumpte tràfic d'influències.

També et pot interessar

stats