Zelenski: "Ucraïna ja ha fet tot el treball per a ser candidat a la UE"

El president ucraïnés demana més ajuda per a derrotar Rússia "en el camp de batalla" i no accepta un "estancament" del conflicte, ja que l'objectiu és recuperar el control sobre tot el territori ocupat

Una mare assenyala la tomba del seu fill mort en el front de batalla enterrat en l'àrea de soldats caiguts a la ciutat de Dnipro, Ucraïna.
Una mare assenyala la tomba del seu fill mort a la guerra, soterrat a Dnipró, Ucraïna / Esteban Biba (Efe)

"Ucraïna ha fet tot el treball necessari per a obtindre l'estatus de candidat a membre de la Unió Europea, per la qual cosa ara correspon als estats membres donar la seua opinió sobre aquest tema", ha assenyalat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski.

En un vídeo, Zelenski es refereix a la sol·licitud formal realitzada pel seu país per a entrar a formar part del bloc europeu. "Tots estem treballant perquè al juny es prenga una decisió històrica transcendental, que tots esperem".

El president ha insistit que Ucraïna ha fet tot el treball necessari en aquest sentit. "La pilota està en la pista dels organismes europeus, en el camp de les nacions europees".

El govern d'Ucraïna creu que podria rebre l'estatus de candidat a membre de la UE aquest mes, durant la cimera de líders de la Unió Europea programada per al 23 i 24 de juny.

D'altra banda, Zelenski ha demanat més ajuda occidental per a derrotar Rússia "en el camp de batalla". En una entrevista al diari britànic Financial Times, ha dit que el seu govern no estava disposat a acceptar un "estancament" del conflicte, ja que l'objectiu és recuperar el control sobre tot el territori ocupat per Moscou.

Els combats es compliquen a Severodonetsk, on Rússia destaca avanços nous

Mentrestant la guerra continua i els combats a Severodonetsk, bastió clau per al control de la regió ucraïnesa de Lugansk, entren en una fase decisiva després d'anunciar Rússia que controla les "àrees residencials" de la ciutat, on romanen encara uns 10.000 habitants.

"Les àrees residencials de Severodonetsk han sigut completament alliberades", ha dit el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigú. El ministre assegura que encara hi ha combats a la "zona industrial" i "les localitats adjacents".

Segons Shoigú, Rússia controla el 97% de la regió de Lugansk. Malgrat l'anunci rus sobre avanços a Severodonetsk, les autoritats ucraïneses no donen per perduda la ciutat i asseguren que la lluita segueix. Afirmen que els enfrontaments armats continuen lliurant-se carrer per carrer amb pèrdues en els dos bàndols.

L'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) recull en la seua anàlisi que Severodonetsk és ara escenari de combats intensos que no permeten conéixer la situació real al terreny.

Moscou vol consolidar el control sobre els territoris ocupats

L'ISW també destaca els esforços de Moscou per a consolidar el control sobre els territoris ocupats a Ucraïna, on ha començat el lliurament de passaports russos als ciutadans.

Així, les autoritats prorusses de Kherson, al sud d'Ucraïna, han tornat a suggerir la possibilitat de la celebració d'un referèndum sobre la integració a Rússia.

També a Zaporíjia, regió ucraïnesa controlada en la seua majoria per forces russes, les autoritats afins a Moscou han confirmat que la celebració d'una consulta popular sobre l'adhesió a Rússia és una cosa que "es discuteix".

Rússia retorna a Ucraïna 210 cossos dels combatents de Mariúpol

Per la seua banda, el govern de Rússia ha retornat a Ucraïna els cossos de 210 dels combatents morts a la ciutat costanera de Mariúpol, la majoria pertanyents als grups de soldats que van defensar les instal·lacions de l'acereria d'Azovstal.

El passat 2 de juny, Ucraïna i Rússia van realitzar un primer trasllat de cossos de soldats caiguts en combat i es van intercanviar 160 soldats de cadascun dels bàndols.

Mariúpol, el port de la qual ja està sent utilitzat per les autoritats russes, tenia una població d'un poc més de mig milió d'habitants abans de la invasió i que ha quedat reduïda, segons les autoritats ucraïneses, a menys de cent mil.

També et pot interessar

stats