Zelenski, després de parlar amb el president xinés: "Ara hi ha una oportunitat de restaurar la pau"

Xi Jinping parla amb Zelenski per primera vegada des de la invasió russa. Kíiv i Pequín s'obrin a diàleg amb visions oposades sobre els plans de pau. Ucraïna exigeix la retirada russa de tots els territoris ocupats

El president d'Ucraïna, Zelenski, parla amb el president xinés, Jinping, per telèfon a Kíiv
El president d'Ucraïna, Zelenski, parla amb el president xinés, Xi, per telèfon a Kíiv / Ukrainian Presidential Press Service (Reuters)

Ucraïna i la Xina han obert la finestra al diàleg amb la primera conversa des de l'inici de la invasió russa entre el president xinés, Xi Jinping, i el seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, amb perspectives molt diferents sobre com abordar el camí a la pau.

En la conversa, que va durar una hora, Xi ha apostat per una solució pacífica al conflicte. "El diàleg i la negociació són l'única eixida", ha dit. El president xinés ha defés la integritat territorial d'Ucraïna i ha assegurat que Pequín no "observarà el conflicte des de lluny a l'espera d'obtindre beneficis" ni "tirarà més llenya al foc".

A més, Xi ha anunciat que ha designat un representant especial amb la finalitat de "dur a terme una comunicació profunda amb totes les parts sobre una solució política a la crisi". Es tracta de l'exambaixador a Rússia, Li Hui. Zelenski, al seu torn, ha anunciat el nomenament de Pavló Rabikin com a nou ambaixador a Pequín.

Ucraïna esperava aquesta conversa des de fa més d'un any, i particularment des de la visita de Xi al març a Rússia, on va estar amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

Vaig parlar amb el líder de la Xina i va ser una conversa llarga i racional. Sol dir-se que tals converses obrin oportunitats. Ara existeix l'oportunitat de donar un nou impuls a les nostres relacions. Volodímir Zelenski - President d'Ucraïna

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que, després de la conversa amb el líder xinés, Xi Jinping, existeix l'oportunitat d'utilitzar la influència política de Pequín per a restaurar a pau.

En un missatge publicat anit en la seua pàgina oficial, el líder ucraïnés s'ha referit a la trucada telefònica, la primera entre tots dos dirigents des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, el 24 de febrer del 2022.

"Vaig parlar amb el líder de la Xina i va ser una conversa llarga i racional. Sol dir-se que aquestes converses obrin oportunitats. Ara existeix l'oportunitat de donar un nou impuls a les nostres relacions", ha precisat Zelenski.

En la seua opinió, ara es dona "l'oportunitat d'utilitzar la influència política de la Xina per a restaurar la força dels principis i regles en els quals ha de basar-se la pau".

També ha dit que "és molt important que la Xina compartisca la nostra visió de la llibertat de navegació i comerç. Vaig informar Xi Jinping sobre els nostres esforços per a restaurar les exportacions d'aliments per via marítima. I vaig sentir paraules de suport a la nostra Iniciativa de grans del mar Negre i la seua extensió, així com de suport als nostres esforços humanitaris, en particular el programa Grans d'Ucraïna", ha subratllat.

Visions diferents sobre els plans de pau

La Xina ha plantejat dotze punts per a aconseguir la pau que prioritzen l'alto el foc, el cessament de la "mentalitat de guerra freda" i el respecte a les "legítimes preocupacions de seguretat dels països". Un fet que és vist per Occident com una picada d'ullet a les exigències russes d'una Ucraïna neutral i fora de l'OTAN.

Kíiv considera inacceptables aquests termes, ja que no exigeixen la retirada russa dels territoris ocupats. Zelenski, per part seua, ha presentat a Xi la fórmula de pau d'Ucraïna. Una iniciativa de deu punts que exigeix la retirada russa, la restauració de la sobirania i garanties per a la fi de la guerra, entre altres aspectes. "Acordem continuar les nostres comunicacions", ha conclòs el mandatari.

També et pot interessar

stats