Ucraïna es prepara per a atacar al maig i Rússia es posa a la defensiva

S'espera que la contraofensiva es desenvolupe al front sud al llarg de la costa del mar d'Azov, amb l'objectiu de tallar la franja que va ocupar Rússia per a unir per terra la península de Crimea

Militars ucraïnesos de la brigada de Defensa Territorial 115 en un exercici prop de la frontera amb Bielorússia, a la regió de Zhytomyr, Ucraïna
Militars ucraïnesos de la brigada de defensa territorial 115, en un exercici prop de la frontera amb Bielorússia, a la regió de Jitómir, Ucraïna / Gleb Garanich (Reuters)

Ucraïna accelera els preparatius de la contraofensiva mentre espera l'arribada de més armament occidental, element clau per a l'èxit dels seus plans d'expulsar les tropes russes, que van recórrer a l'Iran per a completar els seus disminuïts arsenals.

El comandament militar ucraïnés es prepara per a llançar la contraofensiva al maig, segons informa el periòdic estatunidenc The New York Times, que cita documents secrets del Pentàgon filtrats a la premsa.

"Segons els documents del Pentàgon, i que donen una idea del cronograma de Kíiv, s'espera que dotze brigades ucraïneses, de 4.000 homes cada una, estiguen preparades per al final d'abril", va assenyalar el periòdic.

El digital ucraïnés Ukrainska Pravka ha revelat que al començament d'aquest mes el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, va designar deu homes de la seua absoluta confiança com a supervisors del proveïment amb pertrets de les brigades que participaran en l'operació.

Segons el NYT, s'espera que la contraofensiva es desenvolupe al front sud al llarg de la costa del mar d'Azov, amb l'objectiu de tallar la franja que va ocupar Rússia per a unir per terra la península de Crimea al seu territori.

"En la primera línia, al costat de la ciutat d'Huliaipole estan concentrats més de 10.000 combatents ucraïnesos", ha dit a l'agència russa RIA Nóvosti Vladímir Rógov, membre del consell de l'administració instal·lada per Rússia a la regió meridional de Zaporíjia.

Segons ha agregat, els ucraïnesos han emplaçat nombrosos tancs en aquesta zona, que està a uns cent quilòmetres del litoral del mar d'Azov, però va advertir que una ofensiva a la regió de Zaporíjia pot ser fatal per a Ucraïna.

Indicis que Rússia passa a la defensa

Mentrestant, la intel·ligència britànica ha indicat en el seu informe que, si s'ha de jutjar per la disminució del nombre de baixes en les seues files, les tropes russes probablement han passat a la defensa.

Segons els seus experts, les pèrdues russes diàries a l'abril es van reduir en aproximadament un 30%, després que en els tres mesos anteriors foren especialment elevades, d'acord amb les dades de l'Estat Major General d'Ucraïna.

"És molt probable que les pèrdues de Rússia s'hagen reduït, ja que el seu intent d'ofensiva a l'hivern no va aconseguir els seus objectius, i les forces russes ara es concentren a preparar-se per a les operacions ofensives d'Ucraïna", afig l'informe d'intel·ligència.

Rússia assegura que la seua indústria militar està a l'altura

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha eixit al pas a les declaracions d'experts occidentals i ucraïnesos sobre que la indústria militar russa no és capaç de satisfer les necessitats de l'exèrcit del país.

Al començament, fa un any, els nostres enemics deien: "Se'ls acabaran els míssils, se'ls acabaran les municions, se'ls acabaran els tancs i altres coses. Res d'això ha passat", ha recalcat Medvédev, president de Rússia entre 2008 i 2012.

Ha insistit que la indústria militar russa està capacitada per a fer "qualsevol labor" i que això es refereix també a la producció d'armes d'alta precisió.

En els últims sis mesos, vaixells de càrrega han transportat més de 300.000 projectils d'artilleria i un milió de cartutxos de l'Iran a Rússia, segons els documents i les fonts consultades pel diari estatunidenc The Wall Street Journal.

També et pot interessar

stats