L'Iran envia municions a Rússia pel mar Caspi, segons 'The Wall Street Journal'

Els vaixells russos transporten grans quantitats de projectils d'artilleria iraniana i més municions per a proveir les tropes que lluiten a Ucraïna, segons el rotatiu

Conseqüències d'un atac amb míssils russos en Kupyansk, Ucraïna
Conseqüències d'un atac amb míssils russos a Kúpiansk, Ucraïna / National Police of Ukraine (Reuters)

L'Iran envia municions a Rússia a través del mar Caspi per a ajudar a Moscou en la invasió d'Ucraïna, segons el diari The Wall Street Journal, que cita fonts de funcionaris d'Orient Mitjà coneixedors de l'assumpte.

Segons el rotatiu, els vaixells russos transporten grans quantitats de projectils d'artilleria iraniana i altres municions a través del mar Caspi per a proveir les tropes que lluiten a Ucraïna.

Això representa "un desafiament cada vegada major per als Estats Units i els seus aliats, que busquen la manera d'interrompre aquesta cooperació entre Moscou i Teheran", destaca.

En els últims sis mesos, els vaixells de càrrega han transportat més de 300.000 projectils d'artilleria i un milió de cartutxos de munició des de l'Iran a Rússia, segons els documents i les fonts consultades pel diari, que assegura que els Estats Units coneix aquests informes.

Washington i els seus aliats han estat buscant maneres d'interrompre les transferències d'armes des de l'Iran, que també ha sigut un important proveïdor de drons per a l'exèrcit rus.

El diari novaiorqués detalla que l'Iran ha utilitzat principalment avions de càrrega per a enviar armes a Rússia, la qual cosa fa que siga quasi impossible intervindre. Actuar en el mar Caspi requeriria l'ajuda de les antigues repúbliques soviètiques.

Les fonts han dit a The Wall Street Journal que l'enviament d'armes més recent que se sap que va travessar el mar Caspi cap a Rússia va eixir de l'Iran a principis de març a bord del Rasul Gamzatov, un vaixell de càrrega rus. El vaixell transportava 1.000 contenidors amb 2.000 projectils d'artilleria.

Rússia va recórrer a l'Iran buscant ajuda militar l'estiu passat després de rebre diversos revessos en el front ucraïnés, l'exèrcit del qual havia rebut munició i armament dels Estats Units i els seus aliats.

L'Iran va proporcionar inicialment a Rússia centenars de drons carregats d'explosius que Moscou va usar per a atacar objectius civils i militars ucraïnesos.

A més dels drons, segons les fonts consultades pel diari, Teheran va acordar proporcionar a Rússia més de 300.000 projectils d'artilleria.

En les últimes setmanes, un equip d'iranians va visitar una factoria en l'est de Rússia que fabrica avions de combat avançats. Les fonts han explicat que això "podria ser un senyal que està avançant un acord" entre Moscou i Teheran en aquesta matèria.

També et pot interessar

stats