Sánchez defén davant Xi el pla de pau de Zelenski per a Ucraïna

El cap de l'executiu d'Espanya, que d'ací a tres mesos assumirà la presidència del Consell de la UE, ha traslladat al president xinés la necessitat de relacions comercials i econòmiques més equilibrades

El president espanyol Pedro Sánchez encaixa mans amb el seu homòleg Xinés Xi Jinping
El president espanyol, Pedro Sánchez, en una encaixada amb el seu homòleg xinés, Xi Jinping / Borja Puig de la Bellacasa (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat al seu homòleg xinés, Xi Jinping, la preocupació per "l'agressió il·legal de Putin a Ucraïna" i li ha demanat suport al pla de pau del president del país, Volodímir Zelenski, amb qui l'ha convidat a reunir-se "en persona". Sánchez, que visita la Xina a tres mesos que Espanya assumisca la presidència del Consell de la UE, ha destacat "l'esforç per a posicionar-se" que Pequín ha fet sobre l'eixida pacífica del conflicte, i ha recordat que el país asiàtic s'ha manifestat contra l'ús o l'amenaça d'armes nuclears i en defensa de la integritat territorial.

"La guerra de Putin a Ucraïna té com a rerefons l'intent d'afeblir projecte multilateral de pau de la Unió Europea. Hem entés el missatge. Sabem el que pretén i no ho acceptarem. El projecte de la Unió Europea és molt important per a la pau i els desafiaments globals, com l'emergència climàtica", ha assegurat el president espanyol al seu homòleg, a qui ha convidat a participar en un futur de cooperació i multilateralisme, que ha contraposat a l'escenari de "fragmentació, divisió en blocs i confrontacions bèl·liques" que "alguns donen per descomptat" per al segle XXI.  

"Pensem que aquesta deriva no és beneficiosa per a ningú i no té per què produir-se, si la UE i la resta de potències mundials no ho volen. El futur no està escrit. No ens ve imposat. El construïm nosaltres. I estem obligats a treballar perquè aquest nou orde mundial que està prenent forma garantisca la pau, un desenvolupament respectuós amb el planeta, el benestar i els drets i llibertats dels nostres ciutadans", ha manifestat el president espanyol en la roda de premsa en què ha donat compte de la reunió.

El futur de cooperació és possible i aquesta visita ens ajuda a construir-lo

Sánchez ha posat la cara amable de la UE davant les màximes autoritats xineses hores després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, acusara el règim de Xi Jinping d'intentar revertir l'orde mundial per a situar el país com la nació més poderosa del món. En contrast amb aquesta posició, el cap de l'executiu ha allargat la mà a la Xina per a superar el "proteccionisme i la desconfiança" a partir d'una relació "realista, justa i simètrica, basada en el benefici mutu i el respecte a les normes". El futur de cooperació és possible i pensem que aquesta visita a la Xina ens ajuda a construir-lo, ha exposat.

En el vessant com a representat comunitari, el president espanyol també ha traslladat a les autoritats de Pequín la "necessitat d'un major equilibri en les relacions econòmiques i comercials, amb més transparència i reciprocitat en l'accés als mercats". En aquest sentit, ha demanat més facilitats per a les empreses estrangeres i particularment les espanyoles per a instal·lar-se al país asiàtic.

Més facilitats per a exportar caqui i ametla

A més del president Xi, Sánchez s'ha vist amb el primer ministre i amb el president de l'assemblea de representants en un moment d'especial valor simbòlic, que coincideix amb el 50é aniversari de les relacions bilaterals amb Espanya. 

El cap de l'executiu espanyol assegura que la relació econòmica i comercial ha eixit reforçada de la trobada, en què ha destacat el potencial per a la inversió en Espanya i en què també ha demanat una relació "més equilibrada i respectuosa, des de la reciprocitat". De la reunió torna el president espanyol amb el compromís de reactivació dels instruments de diàleg econòmic i amb algun acord davall del braç, com la concreció de protocols fitosanitaris per a exportar caqui i ametla, o l'obertura d'un centre Cervantes a Xangai, que serà el segon d'Espanya a la Xina. Una fita inèdita per a un país de la UE.

També ha anunciat la voluntat d'impulsar el sector turístic xinés, amb la convocatòria d'un fòrum amb turoperadors al juny, i la decisió d'agilitzar l'expedició de visats a ciutadans xinesos.

També et pot interessar

stats