La Xina suspén algunes mesures de cooperació amb els Estats Units pel viatge de Pelosi a Taiwan

La Casa Blanca convoca l’ambaixador del país asiàtic per a condemnar les mesures “de provocació” de Pequín contra Taiwan

Pelosi, juntament als representants del parlament taiwanés, durant el viatge motiu de la controvèrsia internacional
Pelosi, juntament als representants del parlament taiwanés, durant el viatge que ha causat la controvèrsia internacional / Ann Wang

La Xina ha anunciat huit mesures en protesta pel viatge de dimecres de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a Taiwan, entre les quals la suspensió de la cooperació en matèries com la judicial, la de canvi climàtic i en alguns mecanismes de seguretat.

A més, el país asiàtic també suspén la cooperació en la repatriació d'immigrants il·legals, en l'assistència judicial penal, en la lluita contra els delictes transnacionals i les converses sobre la lluita contra el canvi climàtic.

El país justifica aquestes sancions contra Pelosi per "fer cas omís de la preocupació i la ferma oposició" de la Xina al seu viatge a Taiwan i per "soscavar la sobirania i la integritat territorial" del país asiàtic.

La Casa Blanca, per la seua banda, ha convocat aquest dijous l'ambaixador de la Xina a Washington, Qin Gang, per a condemnar les mesures "de provocació" que va adoptar Pequín contra Taiwan i reiterar que els Estats Units no vol una crisi a la regió, segons publiquen diversos mitjans nord-americans.

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, va assegurar en declaracions a The Washington Post que la convocatòria del diplomàtic es va produir després que les autoritats xineses hagueren començat les seues maniobres amb foc real al voltant de Taiwan, en resposta a la visita de Pelosi a l'illa.

Pelosi va visitar dimecres passat Taiwan malgrat les protestes de Pequín, que va respondre amb el començament d'uns exercicis militars amb foc real que han provocat el tancament de l'espai marítim i aeri en sis zones de l'illa, que ha quedat pràcticament bloquejada.

També et pot interessar

stats