Vora 82,4 milions de desplaçats de manera forçosa el 2020, a pesar de la pandèmia

L’any passat es va registrar el nové any consecutiu d’increment de moviments per a fugir dels conflictes o les condicions climàtiques, el doble que fa una dècada

Dia del refugiat / À Punt NTC

Ni la pandèmia ha aconseguit reduir la dolenta xifra de persones desplaçades. Durant el 2020, es va assolir un nou rècord de persones que van haver de fugir de la seua terra pels conflictes, les condicions climàtiques o altres motius. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) calcula que al llarg de l’any passat hi va haver 82,4 milions de persones refugiades o desplaçades en tot el món, el que suposa el nové any consecutiu d’increment. 

Aquest augment progressiu ha fet que actualment hi haja més del doble de persones desplaçades de manera forçosa que fa una dècada, quan la xifra estava per davall dels 40 milions.

De fet, només el 2020 el nombre de refugiats i desplaçats interns va créixer un 4% respecte als 79,5 milions que hi havia a la fi de 2019, segons l'informe anual de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). 

"És molt significatiu, perquè estem parlant de 2020, de l’any de la Covid-19, en què no ens vam moure i vam estar confinats. I malgrat això, hi ha tres milions de persones més que es van veure obligades a fugir per discriminació, persecució i altres formes de violència", va destacar en un roda de premsa l'alt comissionat de l'ONU per als refugiats, Filippo Grandi.

Per punt d’origen, els sirians són el col·lectiu més gran, amb uns 6,8 milions de desplaçats internacionals a conseqüència de la guerra, seguits dels palestins, que són uns 5,7 milions.

Els veneçolans constitueixen el tercer grup més gran, amb uns 4,9 milions de persones, segons les xifres d'Acnur. D’altra banda, l'Afganistan (2,8 milions de desplaçats internacionals) i Sudan del Sud (2,2 milions) són els següents en una llista en la qual també apareixen en primer lloc els ciutadans que han fugit de Birmània, la República Democràtica del Congo, Somàlia o Sudan.

En l’altra cara de la moneda, quant als països d’acollida, Turquia continua sent el país que més persones refugiades acull. Es calcula que té quatre milions de refugiats i demandants d'asil, la majoria procedents de Síria. El segon país amb més persones refugiades és Colòmbia, que acull 1,7 milions de veneçolans, seguit d'Alemanya, el Pakistan, Uganda, els Estats Units, el Perú, Sudan i el Líban.

Pel contrari, el 2020, el nombre de demandants d'asil va caure de manera dramàtica, fins a 1,3 milions, és a dir, un milió menys que l'any anterior, a conseqüència de les restriccions de moviment imposades per la pandèmia.

També et pot interessar

stats