La pandèmia no va evitar en 2020 un rècord de desplaçaments per guerres i catàstrofes

L'any passat es van produir 40,5 milions de desplaçaments interns al món i, en conjunt, un total de 55 milions de persones fugiren de la seua llar

5,5 milions de persones han abandonat Síria
5,5 milions de persones han abandonat Síria / AFP

Les restriccions de mobilitat no van evitar un nou rècord de desplaçaments al món. Els conflictes i desastres en 2020 van causar més de 40,5 milions de desplaçaments interns, per la qual cosa el nombre de persones fugides de les seues llars a altres zones del seu país va arribar a una xifra acumulada rècord de 55 milions. D'aquests desplaçats totals, el nombre dels quals doblega al de refugiats (persones fugides a altres països), 48 milions van escapar de conflictes i violència i 7 milions de les catàstrofes, segons l'informe elaborat anualment per l'Observatori de Desplaçament Intern (IDMC) i el Consell Noruec per a Refugiats (NRC).

El ressorgiment del conflicte i els atacs de grups extremistes en països com Moçambic, Etiòpia o Burkina Faso van contribuir a l'augment d'aquests desplaçaments, encara que també es van produir en zones que arrosseguen llargs anys de violència com Síria, l'Afganistan o la República Democràtica del Congo.

Quant als desplaçaments originats per desastres, un 98% es van deure a catàstrofes climàtiques, ja que milions de persones van haver de deixar les seues llars a causa d'una intensa temporada de ciclons a Amèrica i Àsia i el Pacífic, i a les tempestes i inundacions a Orient Mitjà i l'Àfrica Subsahariana. Només el cicló Amphan, que va afectar el sud d'Àsia al maig del passat any, va causar 5 milions de desplaçaments a l'Índia, Bangladesh, Bhutan i Myanmar, mentre que el continent americà va patir una de les pitjors temporades d'huracans, amb més de 30 fenòmens d'aquest tipus, que també van forçar moltes persones a deixar la seua llar.

Un altre exemple és Iemen, on moltes famílies s'havien desplaçat en el passat a causa de la guerra civil que pateix el país i en 2020 van haver de fer-ho novament a causa de les inundacions que van patir a l'estiu, especialment a l'oest del territori.

També et pot interessar

stats