El virus que està darrere de la grip aviària es transmet entre mamífers a través de la llet de vaca infectada

Un estudi constata que el H5N1 boví es propaga fins a les glàndules mamàries dels animals, que el traslladen a les cries

L'estudi revela que la llet de vaca transmet el virus que causa la grip aviar
L'estudi revela que la llet de vaca transmet el virus que causa la grip aviària / Europa Press

El virus de la grip aviària H5N1 es pot transmetre entre mamífers, a través de la llet de vaca contaminada, i pot arribar a les glàndules mamàries, segons un nou estudi que publica la revista Nature. Després d’aïllar el virus de llet d’una vaca infectada a Nou Mèxic, als Estats Units, i que també ha posat de manifest que el H5N1 es va transmetre de ratolines lactants infectades a les seues cries.

El treball experimental està liderat per Yoshihiro Kawaoka, de la Universitat de Wisconsin-Madison, qui ha provat, amb el seu equip, com es replica el virus i causa la malaltia en ratolins i furons, dos models animals habituals per a estudiar la grip en mamífers.

Per a avançar en el coneixement de les propietats bàsiques del H5N1 boví, els investigadors van caracteritzar el virus aïllat de la llet d'una vaca infectada a Nou Mèxic i després van provar com es replica i causa la malaltia en ratolins i furons. El seu experiment va demostrar que es propaga sistemàticament, fins i tot a les glàndules mamàries de tots dos animals, tal com recull la revista.

En concret, van observar que el virus es transmet a través de la llet de vaques amb grip bovina a ratolins i per exposició intranasal a ratolins i furons, i viatja fins a les glàndules mamàries dels animals infectats. També es va observar la transmissió del virus de ratolins lactants infectats a les seues cries.

La detecció d’un subtipus del virus en una granja lletera dels Estats Units a la primavera va ser el primer brot documentat de grip aviària H5N1 altament patògena en bestiar boví. Des d’eixe moment, s'ha documentat la propagació entre ramats i s’ha observat que s’han infectat altres mamífers, fins i tot humans, la qual cosa implica “major risc” per a la salut pública, com recorda la revista.

Segons dades dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units hi ha quatre casos recents en humans en eixe país. Si bé el risc actual per a la salut pública és baix, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units estan observant la situació “acuradament” i treballen amb els dotze estats afectats.

També et pot interessar

stats