L'OMS aclareix que la mort recent a Mèxic d'un pacient no és atribuïble a la grip aviària

L'home va faltar el passat 24 d'abril per causes "multifactorials" perquè patia altres malalties i afeccions.

Façana de l'Organització Mundial de la Salut a Nova York
Façana de l'Organització Mundial de la Salut a Nova York / Shutterstock

Un portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aclarit este divendres que la defunció recent d'un pacient en un hospital de Mèxic no és atribuïble a la grip aviària H5N2, com s'havia pensat en un inici, sinó que respon a causes "multifactorials" perquè patia altres malalties i afeccions. "És important indicar que la mort va ser multifactorial, no atribuïble al virus H5N2", ha reiterat el portaveu de l'autoritat sanitària Christian Lindmeier en roda de premsa.

Esta font oficial ha recordat que el pacient va arribar al centre hospitalari després de patir símptomes durant setmanes, va faltar el mateix dia en què va examinar-lo el personal mèdic (24 d'abril) i després d'això se li practicaren proves que resultaren positives en el virus H5N2.

És el primer cas d'este virus freqüent en aus que es registra en éssers humans, encara que durant les dos últimes dècades s'han diagnosticat altres subtipus de grip aviària, com l'H5N1, en persones de diversos països. Hi ha notificats prop de 900 casos, la meitat dels quals resultaren mortals.

El portaveu de l'OMS ha subratllat que la investigació del cas està actualment en curs, però no ha confirmat si això pot conduir a una revaluació de la situació global de la grip aviària. Ara com ara l'entitat considera que el risc sanitari d'esta malaltia és baix, malgrat els creixents brots en aus i mamífers.

L'autoritat sanitària va informar del cas a Mèxic el dimecres 5 de juny, encara que l'endemà el govern del país va negar relació directa entre la defunció del pacient i la grip aviària i a més va acusar l'organisme sanitari d'emetre un comunicat "bastant dolent" en paraules del secretari de Salut Jorge Alcocer. "Puc assenyalar que el comunicat que va fer l'Organització Mundial de la Salut és prou dolent, ja que d'entrada parla d'un cas fatal, cosa que no va ser així, va morir per una altra causa i sense que s'haja dictaminat, i només de manera marginal diu que el risc en este cas és baix", va declarar el responsable de la sanitat mexicana.

També et pot interessar

stats