L'OMS confirma a Mèxic la primera mort humana per grip aviària en el món

Les autoritats mexicanes asseguren que "no existeix risc de contagi" i que "no hi ha una font identificada d'infecció"

Test per a detectar grip aviària
Test per a detectar grip aviària / Shutterstock

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha notificat este dimecres la primera mort per grip aviària A(H5N2) en el món, que s'hauria detectat en un laboratori a Mèxic. D'acord amb la informació que ha transcendit de moment, la víctima seria un home de 59 anys que va faltar el 24 d'abril, però es desconeix la font d'exposició al virus d'aviram al país centreamericà. "Este és el primer cas humà confirmat en un laboratori de la infecció del virus d'influença A en la variant H5N2, confirmat a escala global, i la primera infecció del virus A, del subtipus H5, confirmada en una persona a Mèxic", adverteix l'autoritat sanitària en el seu lloc web.

Segons l'organisme, la víctima, que residia a l'Estat de Mèxic —al centre del país—, no tenia antecedents d'exposició a aviram o altres animals. El 23 de maig, explica l'OMS, autoritats de salut mexicanes els informaren sobre el cas confirmat d'infecció humana pel virus de la influença aviària. D'acord amb els familiars, el pacient ja havia estat al llit per altres condicions de salut que l'afligien, però el 17 de maig va desenvolupar febra, dificultat per a respirar, diarrea, nàusees i malestar general. Una setmana després, el 24 de maig va buscar atenció mèdica i va ingressar en l'Institut Nacional de Malalties Respiratòries Ismael Cosío Villegas, on "va morir eixe mateix dia per complicacions".

El cas es confirma després que el virus de la grip aviària s'ha propagat en les últimes setmanes en vaques lleteres dels Estats Units, veí de Mèxic. I encara que en aquell país s'han registrat tres casos en humans des de començament d'any, les autoritats sanitàries estatunidenques han aclarit que cap dels contagis estan relacionats amb el brot del virus en les vaques.

El patogen, identificat com l'H5N1, és un subtipus de grip aviària molt contagiós entre aus. A finals de març va transcendir que vaques lleteres de Texas i Kansas estaven infectades de grip aviària i, dies després, funcionaris del Departament d'Agricultura dels Estats Units van confirmar casos dins d'un ramat de vaques lleteres de Michigan que recentment havien estat en contacte amb exemplars de Texas.

El Servei Nacional de Sanitat, Innocuïtat i Qualitat Agroalimentària de Mèxic va declarar el país el 5 d'abril zona lliure de grip aviària A(H5N2) i va dir que el virus hi havia estat absent durant més de 25 anys, perquè l'últim cas corroborat en producció comercial datava del 5 de juny del 1995. 

Este dimecres, després de l'avís de l'OMS, la Secretaria de Salut del govern mexicà ha assegurat que "no existeix risc de contagi per a la població" perquè "no hi ha una font identificada d'infecció". En un comunicat conjunt amb les secretaries (ministeris) d'Agricultura i Desenvolupament Rural i de Medi Ambient i Recursos Naturals, Salut confirma que "el cas es va registrar en un home de 59 anys, amb antecedent de malaltia renal crònica, diabetis tipus 2, hipertensió arterial sistèmica de llarga evolució, resident a l'Estat de Mèxic". Les autoritats mexicanes remarquen, a més, que "l'OMS considera que el risc de salut pública d'este virus per a la població en general és baix", per la qual cosa el consum de carn de pollastre o ou ben cuits no representa perill per a la salut de l'ésser humà.

També et pot interessar

stats