Una vacuna experimental amb ARN mostra resultats prometedors en el càncer de pàncrees

La injecció provoca una resposta immunitària substancial i retarda potencialment la recaiguda en una forma del càncer de pàncrees

Imatge d'arxiu d'una vacuna
Imatge d'arxiu d'una vacuna / Shutterstock

Nou avanç d'investigació en la lluita contra el càncer de pàncrees, un dels més letals. Els primers resultats d’un assaig clínic han demostrat que una vacuna experimental amb ARN missatger i personalitzada provoca una resposta immunitària substancial i retarda potencialment la recaiguda en una forma del càncer de pàncrees. Això s’aconsegueix quan es combina amb altres tractaments com la cirurgia, quimioteràpia i un tipus d’immunoteràpia en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic. L'estudi, publicat a la revista Nature, mostra que les vacunes personalitzades amb ARN missatger “resulten prometedores” en el càncer de pàncrees.

L'adenocarcinoma ductal pancreàtic té unes taxes de supervivència baixes. Una combinació de teràpies quirúrgiques i mèdiques pot retardar la recurrència, però les seues taxes d'èxit són reduïdes, recorda la revista. Segons resumeixen els autors en l'article: "l'adenocarcinoma ductal pancreàtic és letal en el 88 % dels pacients, no obstant això, alberga neoantígens de cèl·lules T derivades de mutacions que són adequats per a vacunes".

En aquest assaig clínic en la fase 1 es va administrar una vacuna personalitzada d'ARN missatger en combinació amb quimioteràpia i immunoteràpia a setze pacients. La vacuna es va preparar segons les característiques del tumor de cada pacient. Van observar respostes substancials de cèl·lules T en el 50 % d'ells, "la qual cosa indica que la vacuna pot induir una resposta immunitària millorada".

Al cap de 18 mesos de seguiment, els pacients amb cèl·lules T expandides per la vacuna tenien una mitjana de supervivència lliure de recidiva més llarga en comparació amb els pacients sense cèl·lules T expandides per la vacuna (13,4 mesos). Aquests resultats demostren el potencial de les vacunes individualitzades d'ARN missatger (ARNm) en el tractament d'aquest càncer de pàncrees, a més d'aportar proves de la seua eficàcia general com a eina terapèutica en el tractament de la malaltia.

També et pot interessar

stats