Una reconstrucció en 3D del Titanic permet veure les restes del vaixell com mai abans

Són les imatges més precises del vaixell que s’han pogut veure des que s’afonà en 1912

Impressionants imatges del Titanic en tres dimensions / À Punt NTC

Gràcies als avanços tecnològics podem veure el Titanic, o el que queda d’ell, amb més detall que mai. Utilitzant robots subaquàtics, Magellan Ltd i Atlantic Productions han realitzat un mapatge en tres dimensions del vaixell fent més de 700.000 fotografies. El resultat ens permet veure amb molts detalls l’estat actual del transatlàntic, que descansa en el fons de l’oceà amb la proa i la popa separades 800 metres, ja que en xocar contra un iceberg el vixell es va partir per la meitat. 

Les primeres imatges del Titanic —afonat el 1912 a 3.821 metres de profunditat i a 625 quilòmetres al sud-est de Terranova— s’obtingueren en 1985, quan va ser descobert. Uns vídeos que inspiraren el cineasta nord-americà James Cameron per a filmar la pel·lícula del mateix nom que ja s’ha convertit en tot un clàssic del cinema. Ara, més de quatre dècades després, uns robots subaquàtics controlats des de la superfície han passejat per tot el vaixell durant més de 200 hores i, amb més de 700.000 imatges han aconseguit generar la reconstrucció més impressionant del vaixell i, segurament la més acurada, perquè amb el sistema emprat s’han pogut captar tots els angles possibles.

Les imatges mostren tant de detall que s’espera que permeten desvelar algunes de les incògnites que encara hi ha respecte a l’afonament d’un vaixell que, en el seu moment, es considerava una nau que no podia enfonsar-se, però un iceberg va desencadenar la tragèdia. 

Dissenyat per a ser el súmmum del luxe i les comoditats, el Titanic estava equipat amb alguns sistemes de seguretat avançats per a l’època que, no foren suficients. Després de l’accident s’afonà ràpidament la nit del 14 al 15 d’abril de 1912 quan només havia fet quatre dies de viatge en la ruta inaugural des de Southampton (Regne Unit) fins a Nova York (Estats Units). De les 2.208 persones que hi havia a bord, en moriren 1.496, per la qual cosa es considera un dels més grans naufragis en temps de pau de la història. 

També et pot interessar

stats