Més de 300 detinguts a París mentre continuen les protestes contra la reforma de les pensions

Els sectors del transport, l’ensenyament o l'arreplegada de fem continuen de vaga l’endemà de fracassar les dues mocions de censura contra Macron

Els vianants passen entre les fogueres de fem incendiades prop de l’Òpera Garnier, a París, enceses pels manifestants en fracassar les mocions de censura contra Macron
Els vianants passen entre el fem incendiat prop de l’òpera Garnier, a París, encés pels manifestants en fracassar les mocions de censura contra Macron / Yves Herman (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de març 2023 - 09:40 Actualitzat: 21 de març 2023 - 21:27

La nit ha sigut llarga a França. Segons el Ministeri de l'Interior, s'han registrat 1.200 concentracions, la major part d'elles en la capital, on només en la passada nit es van produir quasi 300 arrestos, en els disturbis originats al carrer després que cap de les dues mocions de censura presentades contra el president Emmanuel Macron prosperaren. A més de París, altres grans ciutats del país, com ara Rennes, Lilla, Nancy o Estrasburg han registrat incidents.

La d'aquest dimarts ha sigut la quarta nit consecutiva amb disturbis al país. El malestar social ha esclatat des que dijous pasat el govern francés donara llum verda, sense el suport parlamentari, a la reforma del sistema de pensions, que queda fixada en els 64 anys, dos més que abans.

A la capital de França s’han registrat incendis en molts punts de la ciutat, aprofitant les muntanyes de fem que s’acumulen en la via pública per la vaga dels treballadors d'aquest servei. Després d’aquesta nit convulsa, la ciutat viurà dijous la novena jornada de manifestacions per a evidenciar el malestar ciutadà. Els sindicats pretenen fer una demostració de la seua força, ja que cap d'ells ha baixat de front unit contra la reforma, i completen les manifestacions amb crides a la vaga en diversos sectors.

De fet, diversos sectors del país, com els transports, l'ensenyament, les refineries o el de l'arreplegada de fem estan en vaga des de fa diversos dies i, per ara, continuaran. La reforma de les pensions té el rebuig dels sindicats i de bona part de l’arc parlamentari.

El titular d'Interior, Gerald Darmanin, ha advertit que aquestes protestes antigovernamentals estan entrant en una fase d'"enorme desordre" i ha citat la invasió d'edificis públics, el llançament de projectils contra les forces de seguretat i la crema de vehicles.

L'altre punt conflictiu són els combustibles, ja que el bloqueig en les principals refineries del país comença a fer escassejar la gasolina o el dièsel en algunes estacions de servei: quasi una de cada deu ja pateix restriccions, una proporció que és més important en algunes regions, com la de Marsella, on la meitat tenen escassetat. En els aeroports, se suspendran el 30% dels vols de l'aeroport parisenc d'Orly i un de cada cinc de Lió, Marsella i Tolosa.

Macron busca eixides aquest dimarts

El president, Emmanuel Macron, per part seua, mantindrà aquest dimarts consultes amb els líders parlamentaris principals dels partits que li donen suport, amb la cap de l'executiu, Élisabeth Born, i amb els presidents de les dues cambres legislatives per a buscar una eixida a aquesta situació de convulsió social.

Al malestar s’afig el fracàs de les dues mocions de censura, una presentada per diversos partits i que defengué Charles de Courson, i l’altra proposada per l’extrema dreta i impulsada per Marine Le Pen, que van fracassar aquest dilluns perquè no aconseguí prou suport en la cambra francesa. 

També et pot interessar

stats