Fracassen les dues mocions de censura contra Macron

Les iniciatives de l’oposició no han aconseguit l'objectiu d’aturar la reforma de les pensions impulsada per l'Executiu

El president francès, Emmanuel Macron, aquest divendres al Palau de l'Elisi de París
El president francés, Emmanuel Macron, al palau de l'Elisi de París / Benoit Tessier / Reuters

Les dues mocions de censura que s'han votat aquest dilluns contra el govern francés, amb l’objectiu de fer caure l'executiu d’Emmanuel Macron i aturar la polèmica reforma de les pensions, han fracassat per no aconseguir el suport suficient en les votacions.

La primera, que ha defensat el centrista Charles de Courson, estava secundada per diversos partits, però ha rebut 278 vots dels 287 necessaris i s’ha quedat a només nou vots d'aconseguir tombar la iniciativa impulsada pel president francés, Emmanuel Macron.

La segona de les mocions presentades, impulsada per l'extrema dreta de Marine Le Pen, ha sigut rebutjada de manera majoritària, en haver assolit només 94 dels 287 vots necessaris en l'Assemblea Nacional. El segon vot s’ha fet pocs minuts després del primer. Amb el rebuig de les dues mocions de censura, es considera aprovada la reforma de les pensions, encara que la seua entrada en vigor haurà d'esperar que es resolguen els recursos davant el Consell Constitucional anunciats per diversos grups d'oposició.

En tot cas, és la quinzena moció de censura contra l'actual executiu francés, nomenat fa menys d'un any en una Assemblea Nacional on no té majoria absoluta, i la que més suport ha rebut.

Fins ara, l'oposició havia aconseguit un màxim de 239 vots contra el govern, en una moció a l'octubre del 2022 que va agrupar les forces de tota l'esquerra i de l'extrema dreta. Ara, s'ha sumat el suport dels centristes independents, alguns regionalistes i, sobretot, dues desenes de diputats de la dreta tradicional, que van trencar la consigna de la direcció.

També et pot interessar

stats