Els sindicats francesos aconsegueixen la mobilització més gran contra la reforma de pensions

Els líders sindicals han reivindicat una mobilització “històrica” tot i no haver aconseguit paralitzar el país

Manifestació contra la reforma de les pensions a Paris
Manifestació contra la reforma de les pensions a París / MOHAMMED BADRA

Els sindicats francesos han aconseguit aquest dimarts la mobilització més multitudinària de les convocades fins ara contra la reforma de les pensions, que elevaria l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys. En tot cas, les vagues no han arribat a paralitzar el país com esperaven per a obligar el govern d’Emmanuel Macron a fer marxa enrere. Els líders sindicals han reivindicat una mobilització “històrica”, per damunt de la del 31 de gener i han assegurat inclús que ha sigut la més gran dels últims quaranta anys. 

Les marxes s’han desenvolupat en termes generals amb normalitat, encara que com sol ser habitual alguns grups minoritaris van provocar danys materials i van protagonitzar enfrontaments amb les forces de l'orde. Els percentatges de vaguistes es van quedar per davall d'algunes de les cinc jornades precedents de protestes, la primera el 19 de gener. L’elevada inflació i la pèrdua de poder adquisitiu obliga als treballadors a no perdre un dia de sou.

El fet és que en l'administració estatal van estar en vaga prop d'una quarta part de la plantilla, enfront del 28% del 19 de gener, i en la companyia estatal EDF van ser un 41,5% enfront del 44,5% del mateix 19 de gener. En l'ensenyament, el Ministeri d'Educació va indicar que havien faltat al treball un 32,71% dels professors: un 35,89% en primària i un 30,09% en secundària.

Més enllà d’aquests percentatges, han circulat pocs ferrocarrils i s’han cancel·lat un 20% dels vols a l’aeroport de Charles de Gaulle i un 30% a altres aeroports del país. A les refineries l’activitat continua i alguns bloquejos han impedit l’eixida de camions amb carburant. Tot i això, les gasolineres no tindran problemes d’abastiment en curt i mitjà termini.

La qüestió per als sindicats ara és la direcció que donaran a la protesta, és a dir, si la seua aposta és per tractar de continuar i amplificar les vagues o si privilegien altres jornades de manifestacions. Saben que l’opinió pública està majoritàriament en contra de la reforma.

També et pot interessar

stats