Una delegació del govern dels EUA es reuneix amb Zelenski a Ucraïna

Ucraïna es prepara per a una guerra de desgast per part de Rússia a l'espera del suport de l'OTAN, els membres de la qual han promés tancs a Kíiv

Una dona observa un segell a gran escala que mostra al Kremlin en flames, aquest dilluns a Kíiv, Ucraïna
Una dona observa un segell a gran escala que mostra al Kremlin en flames, aquest dilluns a Kíiv, Ucraïna / Sergey Dolzhenko (Efe)

Una delegació del govern dels Estats Units encapçalada per la número dos del Departament d'Estat, Wendy Sherman, s'ha reunit a Kíiv amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, per a reiterar el seu suport a Ucraïna contra la invasió russa.

Es trobarà amb el primer ministre d'Ucraïna, Denys Shmyhal, per a estudiar maneres de garantir l'estabilitat de l'economia ucraïnesa i buscar inversions per a la reconstrucció del país.

També s'ha entrevistat amb el ministre de Defensa, Oleksii Reznikov, sobre l'enviament d'armament a Ucraïna, i amb el viceprimer ministre, Oleksandr Kubrakov, han tractat la reparació de la infraestructura elèctrica danyada per Rússia.

Els Estats Units van anunciar el 6 de gener un nou paquet d'ajuda militar per a Ucraïna, el major que ha concedit a Kíiv fins ara, de més de 3.000 milions de dòlars, que inclou tancs de fabricació estatunidenca.

Ucraïna prepara la guerra de desgast

Ucraïna es prepara ja per a una llarga guerra de desgast arran de la incapacitat russa d'aconseguir els seus objectius militars els primers onze mesos de campanya, a l'espera del suport e l'OTAN, els membres de la qual han promés enviar tancs.

Kíiv creu que la batalla de Soledar, localitat de Donetsk assaltada fa uns dies per les tropes russes després de diversos mesos d'ofensiva, és un exemple d'aquesta nova estratègia russa.

El portaveu de la Intel·ligència ucraïnesa, Andrei Iúsov, ha explicat que Rússia està dissenyant una "economia de guerra" i intentant conscienciar els seus ciutadans que el conflicte serà llarg.

En canvi, va subratllar, tant Ucraïna com les potències occidentals no estan interessats que les accions militars s'allarguen. De fet, Kíiv busca el 2023 una victòria o, almenys, un punt d'inflexió en el camp de batalla.

Després de la retirada, primer de la regió oriental de Khàrkiv i després de la meridional de Kherson, les tropes russes s'han dedicat a fortificar les seues posicions pel temor a una nova ofensiva ucraïnesa contra els territoris annexionats pel Kremlin.

En aquesta estratègia de guanyar temps fins que els reservistes mobilitzats puguen combatre és crucial el paper de la companyia militar privada Wagner, que va ser la que va prendre Soledar amb xicotetes unitats d'assalt i la inestimable ajuda de presidiaris.

Ucraïna espera tancs de l'OTAN

El Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna es reuneix divendres a la base aèria de Ramstein (Alemanya) presidit pel secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin.

El principal convidat és el ministre de Defensa ucraïnés, Oleksí Réznikov, que es reunirà amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Kíiv necessita diversos centenars de tancs per a recuperar els territoris ocupats. Després dels EUA (50 Bradley), Alemanya (40 Marder) i França (AMX-10 RC), el Regne Unit també en va prometre el cap de setmana 14 Challenger 2.

Alemanya és la més criticada pel president ucraïnés, Volodímir Zelenski, i els seus aliats per la seua reticència a subministrar a Kíiv el tanc europeu per excel·lència, el Leopard. Enmig de la controvèrsia, la ministra alemanya de Defensa, Christine Lambrecht, ha anunciat aquest dilluns la dimissió.

Ucraïna, que ha estat utilitzant tancs T-72 durant dècades, ha rebut més de 230 tancs soviètics modernitzats de Polònia i Txèquia, però encara no ha rebut tancs occidentals.

Advertiments del Kremlin

El líder rus ha criticat aquest dilluns en conversa telefònica amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, el subministrament d'armament pesant a Ucraïna.

"Putin va cridar l'atenció sobre la línia destructiva del règim de Kíev, que aposta per la intensificació de les hostilitats amb el suport de patrocinadors occidentals que augmenten els subministraments d'armes i equips militars", ha informat el Kremlin.

L'ONU demana investigar com a crim de guerra l'atac rus contra Dnipró

L'ONU ha condemnat aquest dilluns l'atac rus contra un edifici residencial a la ciutat ucraïnesa de Dnipró i ha demanat que s'investigue com un possible crim de guerra i es perseguisquen els responsables.

L'organització ha destacat que es tracta d'un dels atacs més mortífers des que Rússia va envair el país el febrer passat, amb almenys 40 víctimes mortals, 46 desapareguts i 75 ferits.

També et pot interessar

stats