Ucraïna buscarà una resolució en l'ONU en suport del seu pla de pau

La Duma de Rússia proposa confiscar els béns dels russos que se n'han anat a l'estranger

Militars ucraïnesos assisteixen a un exercici a la regió de Volyn prop de la frontera amb Bielorússia
Militars ucraïnesos assisteixen a un exercici a la regió de Volín prop de la frontera amb Bielorússia / Gleb Garanich (Reuters)

El govern d'Ucraïna té intenció d'impulsar en l'assemblea general de l'ONU una resolució que done suport a fórmula de pau que defén el seu president, Volodímir Zelenski, i que exigeix entre altres coses la retirada de les tropes russes, encara que la fórmula ja ha sigut rebutjada per Moscou.

Així ho ha avançat la viceministra ucraïnesa d'Afers Estrangers, Emine Djaparova, que ha assegurat que Kíiv vol portar el text davant l'ONU al febrer, quan es complirà un any des de l'inici de la invasió per part de Rússia.

Segons ha apuntat, aquesta qüestió serà la primera prioritat de l'any per a Ucraïna en l'ONU, encara que també continuarà tractant d'impulsar més endavant una altra resolució per a legitimar la creació d'un tribunal especial que enjudicie un presumpte delicte d'agressió de Rússia contra el seu país.

Aquesta iniciativa, que té el suport de la Unió Europea, s'ha trobat amb reticències d'alguns països, segons fonts diplomàtiques, i sembla que ara es posposarà, perquè inicialment s'esperava que es discutira en profunditat aquest mes.

La fórmula de pau de Zelenski és un pla basat en deu punts que inclou com a condició per a resoldre el conflicte la retirada de les tropes russes, que es perseguisquen suposats crims de guerra russos i que es donen garanties de seguretat per a Ucraïna.

Zelenski anuncia “pèrdues significatives” dels russos a Soledar

Per part seua, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que les tropes ucraïneses estan causant als russos “pèrdues significatives” a Soledar, on se succeeixen intensos combats.

Per contra, les autoritats militars prorusses en l'annexionada república popular de Donetsk han assegurat que a Soledar ja només “hi ha xicotets focus de resistència aïllats”.

Kíiv admet que a Soledar tenen lloc combats cruents més propis de la Segona Guerra Mundial i que les seues tropes resisteixen amb prou faenes, però que les forces russes han patit en l'atac centenars de baixes.

La Duma proposa confiscar els béns dels russos que se n'han anat a l'estranger

El president de la Duma de l'Estat o Cambra de Diputats de Rússia, Viatxeslav Volodin, ha proposat confiscar els béns dels russos que se n'han anat a l'estranger i que “denigren Rússia, els seus habitants i els seus soldats, i fan costat obertament a malvats, nazis i assassins”.

Ha recalcat que les declaracions contra el país i el seu militars poden ser considerades “crides a l'extremisme, rehabilitació del nazisme o desprestigi de les Forces Armades”, delictes previstos en el Codi Penal de Rússia.

Més de 200 ucraïnesos arriben a Espanya per a rebre instrucció militar

D'altra banda, un total de 225 combatents ucraïnesos, en la seua majoria civils sense experiència militar prèvia, han aterrat aquest dijous a la Base Aèria de Torrejón per a rebre instrucció militar de l'exèrcit a Toledo i Dos Hermanas, en el marc de la missió europea de suport a Ucraïna.

També et pot interessar

stats