Un soldat dels EUA es crema a l'estil bonze a l'ambaixada d'Israel a Washington en protesta pel "genocidi" de Gaza
El gabinet de guerra d'Israel ha rebut el pla de l'exèrcit per a evacuar la població civil de Rafah, 1,4 milions de persones, abans de l'ofensiva terrestre, que podria aprovar aquesta setmana
Un soldat estatunidenc en actiu s'ha immolat, cremant-se a l'estil bonze, davant de l'ambaixada d'Israel a Washington en protesta pel suport dels EUA a l'operació militar d'Israel a la Franja de Gaza. El militar ha difós l'acció en directe per la xarxa social Twitch, que ja ha eliminat el vídeo. Les imatges mostren com el soldat Aaron Bushnell, de 25 anys, s'arruixa amb líquid inflamable, aconsegueix encendre una mistera després de diversos intents i acaba embolicat en flames, mentre crida "Palestina lliure". "Soc un membre en actiu de la Força Aèria i no continuaré sent còmplice de genocidi", se li sent dir a Bushnell en els moments previs a iniciar l'acció. Diu que recorre a la "protesta extrema" per a denunciar la situació de Gaza que considera un sacrifici menor "en comparació amb les coses que estan experimentant a Palestina a mans dels seus colonitzadors".
Segons després, un home arruixa un extintor sobre el cos en flames del militar, que jau immòbil a terra. Arriben agents de policia, pistola en mà, que baixen l'arma per a descarregar altres extintors. L'home, que ha ingressat a l'hospital en estat crític ja ha mort, segons ha info Talia Jane, la reportera independent que ha avançat la notícia. L'operatiu policial ha desplegat una unitat d'explosius per a examinar un vehicle sospitós aparcat a la zona, que s'ha descartat com a amenaça.
El militar ha deixat penjat un últim missatge a Facebook amb l'enllaç que remetia al directe de vídeo, amb una crítica la posició dels Estats Units, principal proveïdor d'armes d'Israel i aliat incondicional en l'ofensiva a la Franja de Gaza. "Molts de nosaltres ens agrada preguntar-nos: Què faria si estiguera viu durant l'esclavitud? O el Jim Crow South [les lleis de segregació racial dels EUA]? O l'apartheid? Què faria si el meu país estiguera cometent genocidi? La resposta és, ho estàs fent. Ara mateix", ha deixat escrit.
Les protestes contra la resposta israeliana a l'atac de Hamàs en 7 d'octubre (1.200 morts, 240 ostatges) s'han estés pels Estats Units amb una demanda comuna d'alto el foc, per l'elevada xifra de víctimes civils en les operacions militars de l'exèrcit de Tel-Aviv a l'enclavament, que ja superen les 29.000. Vora 11.000 són menors d'edat, segons la informació del ministeri de sanitat de Gaza, que administra Hamàs.
El gabinet de guerra rep el pla per a evacuar Rafah
Mentrestant, avança el compte arrere per a la invasió terrestre a Rafah, l'últim refugi per a 1,4 milions de palestins desplaçats de nord a sud de la Franja de Gaza. Israel creu segur que a la regió, fronterera amb Egipte, hi ha quatre batallons de Hamàs. Malgrat la crida a protegir la població civil, el pla continua. L'exèrcit ha presentat al gabinet de guerra un pla per a evacuar la població de les zones de combat, segons ha informat l'oficina del primer ministre. Benjamin Netanyahu va avançar dissabte que el gabinet donaria el vistiplau a l'ofensiva. Fa una setmana Tel-Aviv va advertir que desplegaria l'operació en vespres del Ramadà, el deu de març, si Hamàs no tornava els 130 ostatges que manté captius.
Delegacions d'Egipte, Qatar, els Estats Units, Israel i el grup islamista van reprendre diumenge a Doha les converses per a una treva, condicionada al bescanvi d'ostatges per presoners palestins, segons ha informat la televisió estatal egípcia Al Qahera News, que cita fonts d'Intel·ligència del Caire. Una font de seguretat egípcia citada per EFE assegura que s'està abordant la possibilitat d'un alto el foc abans del mes sagrat musulmà, que començarà d'ací a dues setmanes.