Un sergent rus: "Jo no vaig a Ucraïna, ni pense disparar contra cap ucraïnés"

Rússia obri el primer cas penal contra un reservista que es va negar a combatre a Ucraïna a qui podrien condemnar a presó

Reservistes mobilitzats russos en eixir de Moscou en una imatge d'arxiu
Reservistes russos mobilitzats eixint de Moscou en una imatge d'arxiu / Iuri Kotxetko (Efe)

La justícia militar russa ha incoat el primer cas penal contra un reservista que es va negar a combatre a Ucraïna, segons ha informat l'advocat de drets humans Pàvel Chíkov.

Es tracta d'un ciutadà de la regió siberiana de Iacútia i els fets van tindre lloc en una caserna a Ulan-Udé, capital de la regió de Buriàtia.

"Jo no vaig a Ucraïna, ni pense disparar contra cap ucraïnés", va replicar l'acusat al comandant, segons explica l'activista en el seu canal de Telegram.

Seguidament, els oficials de la unitat el van amenaçar amb represàlies i l'obertura d'un expedient, per la qual cosa va fugir. El fugat, un sergent, va ser mobilitzat el 23 de setembre i va ser exclòs de la seua unitat cinc dies més tard.

El reservista, que havia sigut cridat a files en el marc de la mobilització parcial decretada pel president, Vladímir Putin, podria ser condemnat a diversos anys de presó.

Centenars de milers de russos en edat militar han abandonat en les últimes setmanes el país per temor de ser enviats al front a Ucraïna.

A més, molts mobilitzats i voluntaris han denunciat la falta d'equips, les males condicions de manutenció i l'absència d'instrucció militar.

Rússia podrà crear batallons de voluntaris, segons la nova llei

El president rus, Vladímir Putin, podrà ordenar al Ministeri de Defensa la creació de batallons de voluntaris, com els que combaten a Ucraïna, segons una nova llei aprovada aquest dimecres per la Duma o cambra de diputats.

Qualsevol ciutadà rus podrà formar part d'aquestes unitats de voluntaris prèvia firma del corresponent contracte, assenyala la iniciativa legal proposada pel president de la Duma, Viatxeslav Volodin, i els diputats del partit del Kremlin, Rússia Unida.

La llei precisa que els voluntaris compliran amb les missions que els encarreguen les forces armades en temps de guerra o llei marcial, durant el procés de mobilització, en cas de conflicte militar, operació antiterrorista o enviament de tropes a l'exterior.

A més, estableix l'estatus de voluntari, els requisits d'ingrés i exclusió en els batallons, i les condicions de pagament i cobertura social. "Pel seu estatus, els voluntaris seran equiparats amb els militars professionals. És el just, ells també defenen el nostre país", va explicar Volodin.

Putin intervé en un fòrum sobre la fi de l'hegemonia d'Occident

El president rus, Vladímir Putin, intervé aquest dijous a Moscou en un fòrum de debat sobre la fi de l'hegemonia d'Occident, ja que el Kremlin advoca per un món multipolar amb diversos centres de poder.

Putin, que també respondrà a les preguntes dels participants, pretén liderar amb la Xina un món canviant que represente els interessos dels països en desenvolupament enfront del món unipolar comandat pels Estats Units.

En la seua opinió, l'actual campanya militar a Ucraïna i les seues seqüeles per a la seguretat mundial serà un dels detonants del canvi cap a un orde mundial més just.

En el fòrum d'enguany participen més d'un centenar d'experts, polítics, diplomàtics i economistes d'uns 40 països del Pròxim Orient, el Magrib, Àsia, l'Amèrica Llatina, Àfrica i (la postsoviètica) Comunitat d'Estats Independents, segons el Kremlin.

També et pot interessar

stats